Guvernatorul regiunii ruse Kemerovo demisionează după incendiul devastator din mall

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Incendiu la un mall din Rusia: cel puţin 37 de morţi
Getty

Guvernatorul regiunii ruse Kemerovo demisionează după recentul incendiu devastator din mall, conform unui comunicat, transmit Reuters şi AFP duminică, conform Agerpres.

Conform unui comunicat de presă al serviciilor sale, guvernatorul ''i-a înmânat scrisoarea de demisie preşedintelui Vladimir Putin''.

Tuleev se afla în fruntea acestei regiuni miniere din vestul Siberiei din 1997.

Incendiul care a devastat un centru comercial din Kemerovo, oraş industrial de 550.000 de locuitori în Siberia de Vest, a ucis 64 de persoane, inclusiv 41 de copii.

Autorităţile ruse au anunţat vineri alte două arestări după incendiul devastator, în timp ce sunt dezvăluite în continuare noi încălcari ale normelor de securitate ce au contribuit la această tragedie, relatează AFP, Reuters şi EFE.

Dispunând de o saună, mai multe cinematografe şi restaurante, precum şi o sală de bowling, mall-ul "Zimnia Vişnia" (Vişina de iarnă) a fost construit ilegal, "fără autorizaţie adecvată", a declarat într-un comunicat Comisia de Investigaţii rusă.

Şefa organismului public însărcinat cu supravegherea construcţiei de clădiri în regiunea Kemerovo, Tanzilia Komkova, a fost arestată vineri pentru "a nu fi luat măsuri de oprire a exploatării" acestui centru comercial construit ilegal, se precizează în comunicat.

Anchetatorii au arestat-o de asemenea vineri pe Iulia Bogdanova, directoarea unei companii de cofetărie, "proprietara clădirii" , potrivit aceleiaşi surse.

"S-a constatat că dna Bodganova, fiind responsabilă pentru respectarea normelor de siguranţă în caz de incendiu, a fost informată în repetate rânduri de subalternii săi despre defectele sistemului de siguranţă împotriva incendiilor al clădirii", se arată în comunicat.

"Dar ea nu a luat nicio măsură contra acestor defecte", se spune în comunicat.

Ea riscă până la şapte ani de închisoare pentru nerespectarea normelor privind siguranţa la incendiu, ceea ce a provocat moartea mai multor persoane.

Cinci persoane, printre care responsabilii centrului comercial şi un gardian, au fost deja plasate în detenţie provizorie pe durata anchetei.

La cinci zile după tragedie, Rusia era încă în stare de şoc, în timp ce anchetatorii au descoperit numeroase "încălcări flagrante" ale normelor de securitate ce au contribuit la blocarea copiilor în săli de cinema încuiate, în timp ce sistemul de alarmă de incendiu era oprit şi ieşirile de urgenţă erau blocate.

Miercuri, Comisia de Investigaţii a indicat că ancheta privind circumstanţele incendiului de la Kemerovo ar putea dura aproape trei luni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO