Prima din cele trei zile de grevă națională în transporturile feroviare a dat peste cap deplasările a milioane de oameni în special navetiști din Anglia, Țara Galilor, și Scoția.  

Doar 20 la sută dintre trenuri au plecat în curse, însă în multe zone nu au fost deloc. Inclusiv la metroul din Londra a fost grevă, situaţie catastrofală într-un oraş atât de aglomerat.

Sindicatele cer condiții de muncă mai bune și salarii mai mari, după ce inflaţia i-a sărăcit pe locuitorii regatului, între ei şi foarte mulţi români.

De obicei aglomerate, gările din Londra erau pustii încă de la primele ore ale dimineţii. Pichete ale greviştilor se asigurau că trenurile nu vor pleca din staţii.

Un londonez furios, disperat să ajungă la muncă, a încercat să blocheze un autobuz care nu a oprit într-o staţie plină. De altfel, milioane de navetiști au fost ... "pedepsiți" de sindicatele militante, care au declanșat ce a mai mare grevă, pe căile ferate și la metrou, din ultimele trei decenii.

Alex Păstrăv, român stabilit în Marea Britanie: „Cei care lucrează în sectoarele horeca ca şi mine au făcut tot posibilul să ajungă la serviciu, folosind bicicleta. Ne afectează destul de mult, lucrez într-un loc turistic, astăzi am pierdut cam 60 % din rezervări, ceea ce are un efect semnificativ asupra noastră şi presupun că o să pierdem şi joi şi sâmbătă”.

Începând din această dimineaţă, doar un tren din cinci a circulat în nordul şi sud-vestul Angliei, Ţara Galilor şi Scoţia.

Au intrat în grevă și angajații de la metroul londonez, într-o dispută separată, privind pensiile şi pierderea locurilor de muncă.

Reporter: Cât de mult vă afectează aceste greve?

Bărbat: O să lucrez de acasă şi o să evit să călătoresc în această săptămână. Lucrez de acasă cam 80% din timp şi voi continua să fac ascest lucru.

Mişcarea de protest va dura 3 zile. Va fi reluată joi și apoi sâmbătă, timp în care sindicatele și companiile feroviare se vor lupta pentru acordarea unor salarii mai mari.

Sindicaliștii spun că Network Rail, compania care administrează rețeaua feroviară din Marea Britanie, intenționează să elimine cel puțin 2.500 de locuri de muncă, ca parte a unui plan de economii de două miliarde de lire sterline.

Pe de altă parte, Banca Angliei a prognozat că inflația va atinge 11% în toamnă, prețurile urmând să crească într-un ritm nemaivăzut în ultimii 40 de ani. Iar creşterile salariale nu vor contribui nicidecum la temperarea puseului inflaționist.

Antal Orban, român din Marea Britanie: ”Am avut simțământul că lucrurile se schimbă în rău, mai ales atunci când am primit primele facturi la gaz şi curent cu 70 la sută mai mari. O simți la buzunar. Totul este mult mai scump, preţul combustibilului s-a dublat aproape. Efectul e în lanţ și alimentele se scumpesc. În general oamenii spun ăsta-i preţul trebuie să-l plătim, englezul are bani puşi de-o parte, economisiţi, în general salariul este acelaşi dar preţurile cresc”.

Premierul Boris Johnson a dezaprobat mișcarea grevistă.

Boris Johnson: ”Greva începută azi provoacă perturbări și neplăceri în toată țara, face să le fie mult mai dificil oamenilor să ajungă la muncă, crează dificultăți pentru copii să ajungă să-și susțină examenele. Vreau să subliniez, pentru toată lumea, în această săptămână, de ce aceste greve sunt atât de greșite și deloc necesare”.

Premierul Johnson a insista că reformele în domeniul transporturilor feroviare sunt în interesul pasagerilor, dar și al angajaților companiilor de transport pe calea ferată și familiilor lor.