Grecii nu mai vor fascism. Manifestatii la Atena impotriva partidului neonazist Zorii Aurii

Ultima actualizare: 29-09-2013 06:59
Proteste

Mai multe partide politice si sindicate din Grecia au manifestat impotriva fascismului miercuri, la Atena si in alte localitati din tara, unde continua operatiunile politiei impotriva partidului neonazist Zori Aurii.

La Atena, partidele de stanga, sindicatele si asociatiile antifasciste au facut apel la organizarea unui mars, dupa asasinarea, saptamana trecuta, a unui muzician de extrema-stanga de catre un camionagiu cu orientari neonaziste.

"Indemnam la mobilizarea tuturor grupurilor sociale si institutionale", a anuntat partidul socialist Pasok, aflat la guvernare in alianta cu dreapta. De asemenea, partidul radical de stanga Syriza, principalul partid de opozitie, a facut apel la "un mars pasnic pentru apararea democratiei".

Manifestatiile antifasciste de saptamana trecuta au fost marcate de ciocniri violente cu politistii antirevolta.

Acuzata de presa de pasivitate fata de actele comise de neonazisti, politia si-a intensificat raidurile impotriva partidului Zori Aurii. Astfel, un politist care servea in calitate de garda de corp unui deputat din cadrul partidului neonazist Zori Aurii, a fost arestat dupa ce politia ar fi descoperit in sediul partidului de la Agrinio, in centrul tarii, bunuri personale si cartuse care ii apartineau.

In septembrie 2012, politistul a fost concediat, fiind suspectat ca a participat, impreuna cu deputatul partidului Zori Aurii Kostas Barbarousis si alti nazisti, la demolarea unor standuri cu marfuri ce apartineau unor imigranti, in apropiere de Agrinion.

Partidul Zori Aurii are 18 deputati dintr-un total de 300 de membri ai Parlamentului.

In urmatoarele zile, politia urmeaza sa procedeze la perchezitii in alte sedii ale partidului neonazist, in cadrul unei anchete de amploare cu privire la eventuale legaturi intre Zori Aurii si politie.

Asasinarea saptamana trecuta, la periferia Atenei, a muzicianului antifascist Pavlos Fyssas, in varsta de 34 de ani, a provocat numeroase critici in Grecia. Politia a ordonat, de asemenea, initierea unei anchete in trei comisariate situate in periferia de sud-vest a Atenei, suspectate de tolerarea unor violente orchestrate de Zori Aurii.

Doi generali din sudul si centrul tarii, au demisonat luni, iar mai multe cadre de politie cu sediul pe Insula Evia, la nord de Atena, au fost suspendate din functie pentru ca nu au efectuat o ancheta la sediile partidului Zori Aurii, unde ar fi fost depozitate arme.

Beneficiind pana in prezent de indulgenta din partea autoritatilor, in pofida unor violente comise impotriva imigrantilor sau simpatizantilor de stanga, Zori Aurii se afla de-acum sub supravegherea atenta a Guvernului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO