Grecia fierbe din nou. Guvernul va renunta la salariile suplimentare si in sectorul privat


Ultimul update: Vineri 14 Septembrie 2012 04:32
Data publicarii: Luni 09 Ianuarie 2012 14:13
Categorie: Stiri externe
Grecia

Guvernul elen pregateste un act legislativ care prevede includerea in salarii a doar jumatate din primele de Paste si Craciun, salariile al 13-lea si al 14-lea, ceea ce echivaleaza cu pierderea celui de-al 14-lea salariu.

Cele doua salarii suplimentare, stabilite prin contracte colective de munca, au fost eliminate deja din sistemul public, la presiunea creditorilor externi, UE si FMI, insa se aplica in continuare sectorului privat si companiilor de stat din domeniul infrastructurii.

Executivul va suspenda si obligatia companiilor de a majora salariile angajatilor cu 2,6% din iulie, conform contractelor colective de munca convenite intre angajatori si sindicate.

Guvernul intentioneaza sa introduca aceasta masura fara a o trece prin Parlament, pentru a evita nevoia unui acord cu sindicatele si angajatorii, scrie cotidianul grecesc Kathimerini.

Renuntarea la salariile suplimentare a fost ceruta de UE si FMI, inclusiv printr-o scrisoare transmisa in aceasta saptamana Ministerului Muncii.

In decembrie anul trecut, ministrul Muncii, Yiorgos Koutroumanis, a declarat ca cele doua salarii nu sunt negociabile, in pofida presiunilor externe.
 

Sursa: Mediafax

Tags: grecia, salarii,

Martie poate fi luna decisiva pentru Grecia.
Tara care anunta oficial ca renunta la euro. Ce conditii pune ca sa ramana la aceasta moneda
Grecia a inceput sa-si lichideze bancile
VIDEO PROTVPLUS.RO