Grecia continua actiunea de reducere la tacere a partidului neonazist. Liderul Zorii Aurii, arestat

Zorii Aurii

Liderul partidului neonazist grec Nikos Michaloliakos a fost plasat in arest provizoriu joi, dupa o depozitie de durata in fata unui judecator de la Atena, a anuntat agentia de presa greaca ANA, citata de AFP.

Acesta este acuzat de "conducerea unei organizatii criminale" conform agentiei, in timp ce autoritatile greci isi continua eforturile de a reduce la tacere partidul neonazist, dupa uciderea, la 18 septembrie, a unui artist antifascist de catre un membru al Chryssi Avghi.

Presa locala a precizat ca magistratii au mai decis sa il mentina in arest pe un lider local al Chryssi Avghi, acuzat ca a fost implicat in uciderea artistului.

Miercuri, patru deputati ai partidului neonazist au fost inculpati de apartenenta "la o organizatie criminala". Trei dintre ei au beneficiat de eliberare conditionata, in timp ce al patrulea, Yannis Lagos, a fost plasat in arest provizoriu.

Dupa depozitiile maraton, care au durat peste 14 ore, in fata unui judecator de instructie la Atena, trei deputati, dintre care purtatorul de cuvant al partidului, Ilias Kassidiaris, au fost pusi in libertate conditionata in asteptarea procesului, in timp ce al patrulea, Yannis Lagos, a fost plasat in detentie provizorie.

Citește și
Proteste
Grecii nu mai vor fascism. Manifestatii la Atena impotriva partidului neonazist Zorii Aurii
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Yannis Lagos este suspectat de implicare in uciderea cantaretului antifascist Pavlos Fyssas, la 18 septembrie, in apropiere de Atena, comisa de un membru al partidului.

Aceasta drama a bulversat Grecia si a determinat autoritatile judiciare sa procedeze la o vasta ofensiva impotriva formatiunii Zori Aurii, care si-a multiplicat in ultimii ani violentele impotriva imigrantilor si militantilor de stanga.

Cei trei deputati pusi in libertate conditionata au interdictia de a parasi tara. Justitia l-a condamnat pe Ilias Kassidiaris, suspectat ca este responsabil de antrenarea paramilitara a militantilor partidului, la o amenda de 50.000 de euro.

In total, sase dintre cei 18 deputati ai partidului au fost arestati la sfarsitul saptamanii trecute intr-o operatiune vasta a politiei antiteroriste, intre care liderul Zori Aurii Nikos Michaloliakos, si adjunctul sau Christos Pappas, plasat in arest preventiv si care urmeaza sa depuna marturie miercuri dupa-amiaza si joi.

Cel putin alti 15 membri ai partidului au fost arestati in ultimele zile, intre care patru politisti.

Zori Aurii, care profita de criza economica grava din Grecia, a intrat pentru prima data in Parlament in cadrul ultimelor alegeri in iunie 2012, obtinand 18 dintre cele 300 de mandate.

Justitia greaca dezvaluie "actiuni criminale" ale partidului neonazist Zori Aurii

Marturii ale unor fosti membri ai partidului Zori Aurii si un raport judiciar, publicate luni, dezvaluie numeroase "actiuni criminale" ale partidului neonazist grec, inclusiv operatiuni coordonate de agresare fizica a unor imigranti pakistanezi, relateaza AFP.

Partidul neonazist a infiintat "militii de asalt", care vizau in special imigranti pakistanzi, in ultimii ani, potrivit unor marturii depuse in justitie de catre doi fosti membri ai partidului, citati de presa greaca, dupa arestarea in acest weekend a principalilor lideri ai formatiunii Zori Aurii.

"Am participat de mai multe ori la aceste actiuni, la care luau parte 50-60 de motociclete, cu cate doua persoane pe fiecare. Cel care era in spate, tinea un baston cu steagul Greciei cu care-i lovea pe toti pakistanezii pe care-i intalnea" in cale, a dezvaluit unul dintre fostii militanti.

Zori Aurii are o "structura strict ierarhizata, liderul fiind atotputernic dupa principiul lui Hitler, Führerprinzip. (...) Zori Aurii a inceput aceste atacuri in 1987, mai intai impotriva imigrantilor, iar apoi impotriva unor greci", dezvaluie Charalambos Vourliotis, adjunctul procurorului Curtii Supreme, in acest raport.

In document se precizeaza ca acest partid, "ai carui membri beneficiaza de un antrenament de tip militar, in special in Attica (o zona intens populata din Atena), (...) a comis zeci de actiuni criminale".

Aceasta lista cuprinde doua crime cu premeditare, trei tentative de omor si numeroase atacuri impotriva imigrantilor.

"Picatura care a umplut paharul a fost deschiderea focului asupra a doi pakistanezi. Unul a reusit sa fuga, dar celalalt a fost prins, batut in mod brutal cu lovituri de picioare in cap. Agresorii spuneau «Executam un penalty» sau «Poate ca a murit»", a declarat unul dintre fostii activisti ai partidului neonazist.

Potrivit acestor martori, plasati de justitie in "situatia de martori protejati", "in sediile partidului exista stilete, bastoane si cutite".

Politia continua luni sa efectueze perchezitii la sediile partidului Zori Aurii, cautand ascunzatori de arme, dupa arestarea in weekend a liderului si fondatorului partidului, Nikos Michaloliakos, a sase din cei 18 deputati ai formatiunii si altor aproximativ 15 membri ai acesteia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Liderii neo-nazisti greci, arestati dupa un val de violente ce au culminat cu uciderea unui rapper
Liderii neo-nazisti greci, arestati dupa un val de violente ce au culminat cu uciderea unui rapper

In Grecia, conducatorul partidului neonazist Zorii Aurii si inca patru deputati raman in arest dupa ce procurorul a cerut punerea lor sub acuzare, pentru "participare la o organizatie criminala".

Grecii nu mai vor fascism. Manifestatii la Atena impotriva partidului neonazist Zorii Aurii
Grecii nu mai vor fascism. Manifestatii la Atena impotriva partidului neonazist Zorii Aurii

Mai multe partide politice si sindicate din Grecia au manifestat impotriva fascismului miercuri, la Atena si in alte localitati din tara, unde continua operatiunile politiei impotriva partidului neonazist Zori Aurii.

Confruntari violente intre politie si protestatari in Grecia, dupa uciderea unui artist antifascist
Confruntari violente intre politie si protestatari in Grecia, dupa uciderea unui artist antifascist

Confruntari violente s-au produs intre politie si manifestantii care au protestat fata de uciderea unui artist antifascist de catre un presupus militant neonazist. Incidentele au avut loc miercuri, in mai multe orase ale Greciei.

Opt tineri comunisti greci au fost luati la bataie de 50 de neonazisti inarmati cu bate
Opt tineri comunisti greci au fost luati la bataie de 50 de neonazisti inarmati cu bate

Opt tineri comunisti au fost raniti vineri dimineata la Atena in timp ce lipeau afise, intr-un atac atribuit unui grup din cadrul partidului neonazist Zori Aurii, a declarat politia pentru AFP.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.