Grecia a primit ultimatum de la UE, pentru ca a "neglijat" frontiera externa a Schengen. Reactia Guvernului de la Atena

27-01-2016 21:18


Grecia, Uniunea Europeana, Schengen

Grecia a considerat drept "neconstructiva" punerea sa in cauza de catre Comisia Europeana pentru "grave deficiente" la frontierele sale, facand apel la partenerii sai europeni sa-si indeplineasca obligatiile in privinta crizei migratorii, relateaza AFP.

''Tactica de a pasa responsabilitatile nu reprezinta o gestionare eficienta a unei probleme de dimensiuni istorice, care necesita o actiune comuna'', a declarat purtatoarea de cuvant a guvernului elen, Olga Gerovassili, citata intr-un comunicat. Grecia ''se distinge in ce priveste respectarea obligatiilor sale. Asteptam de la toti sa faca acelasi lucru'', a adaugat ea, potrivit Agerpres.

Purtatoarea de cuvant a reactionat astfel la adoptarea de catre Comisia Europeana a unui proiect de raport ce concluzioneaza ca Grecia si-a neglijat grav obligatiile in gestionarea frontierei externe a spatiului Schengen.

Potrivit Bruxelles-ului, 'Grecia va avea la dispozitie trei luni' pentru a reactiona.

Adoptarea acestui document, bazat pe o vizita a unor experti intreprinsa in luna noiembrie 2015, deschide calea pentru o posibila decizie europeana in primavara care le permite statelor membre sa prelungeasca cu pana la doi ani durata reintroducerii controalelor la frontierele interne ale spatiului Schengen.

Subliniind ca raportul a analizat o situatie diferita de cea actuala, Olga Gerovassili s-a declarat surprinsa ca el a fost adoptat la o zi dupa o reuniune a ministrilor europeni de interne care a concluzionat ca, potrivit declaratiilor ei, ''cheia gestionarii fluxurilor de refugiati se afla in Turcia si in respectarea de catre Ankara a acordurilor'' incheiate cu UE pentru a sista plecarile de pe tarmurile sale.

Purtatoarea de cuvant a reiterat, de asemenea, reprosurile facute de catre Atena la adresa partenerilor sai, indeosebi trimiterea de intariri mai putine decat a cerut de la agentia de supraveghere a frontierelor Frontex. Planul european de relocalizare a refugiatilor ''este in suspensie'', in timp ce returnarea migrantilor considerati ilegali catre tarile lor sau catre Turcia se confrunta cu refuzul acestor tari'', a reafirmat ea.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO