”Generaţia Putin”. De ce îl preferă tinerii ruși pe actualul lider

vladimir putin
AFP

”Generaţia Putin” - tineri care vor vota prima oară în alegerile prezidenţiale - se află în centrul atenţiei, după ce opozantul Aleksei Navalnîi a scos în stradă, anul trecut, zeci de mii de susţinători adolescenţi se arată într-o analiză AFP.

Irina Papandopulo enumeră, între două cursuri la universitatea unde studiază, în sudul Rusiei, calităţile pe care i le atribuie lui Vladimir Putin: ”este puternic, este diplomat, este apropiat de popor şi face ”, relatează news.ro.

La vârsta de 21 de ani, această studentă în turism, la Soci, va vota pe 18 martie pentru prima oară în alegerile prezidenţiale. Ea îl ştie doar pe Putin la conducerea ţării, preşedinte şi premier din 1999 încoace.

În timp ce opozantul Aleksei Navalnîi, îndepărtat din alegerile prezidenţiale, îşi îndeamnă susţinătorii la boicot, Kremlinul şi-a multiplicat gesturile adresate acestei categorii de vârstă.

În ziua în care şi-a anunţat candidatura la al patrulea mandat, Putin şi-a făcut o apariţie mediatizată la Forumul tineretului. Atunci când preşedintele a întrebat mulţimea entuziasmată dacă-l susţine, în cazul în care ar candida să fie reales, tinerii au scandat ”Da!”.

Citește și
vladimir putin, alegeri rusia, vot,
Alegeri fără emoții pentru Putin. Singurul lucru de care se teme Kremlinul

De atunci el a apărut la mai multe evenimente consacrate tinerilor, iar pentru a-i curta şi mai bine şi-a luat-o ca şefă de campanie pe Elena Şmelieva, care conduce un centru dedicat dezvoltării tinerelor talente, la Soci.

Mai puţin de jumătate dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani se declară siguri că se vor prezenta la urne, potrivit unui sondaj al Institutului public VTsIOM, iar aproape 82% dintre cei siguri că vor vota spun că vor să voteze cu Putin.

”Susţinerea şi aprobarea lor faţă de candidatul Putin este mai ridicată decât în alte categorii” de vârstă, a declarat pentru AFP Denis Volkov de la Centrul de sondare independent Levada.

Cu scopul de a-i încuraja să se prezinte la vot, Uniunea rusă a tineretului, o organizaţie care lucrează cu regularitate la evenimente cu legătură cu Kremlinul, a pus pe picioare o serie de concerte în institute şi universităţi.

”Stabilitatea este cheia succesului”, afirmă studenta la Drept Diana Ceniakovskaia, în vârstă de 21 de ani, justificându-şi astfel susţinerea faţă de preşedintele rus, care agită adesea capa roşie a ”haosului” ce ameninţă Rusia dacă nu mai este el la putere şi care ar trimite ţara înapoi în tulburările din anii '90.

”SUPORTABIL”

Acest argument o exasperează pe Olesia Hristosenko, o activistă pro-Navalnîi care lipeşte afişe ce îndeamnă la boicotarea alegerilor într-un cartier de periferie defavorizat, la Soci.

”Multora le este frică de schimbare”, spune ea, dând asigurări că singurele lucruri care au rămas ”stabile” în timpul lui Putin sunt ”corupţia şi salariile mici”.

”Ceea ce cred aceste persoane este că situaţia este rea dar suportabilă. Ele nici măcar nu-şi imaginează că lucrurile s-ar putea îmbunătăţi” cu un nou conducător, îşi exprimă regretul tânăra activistă în vârstă de 20 de ani.

Sediul de campanie în care lucrează a fost percheziţionat de poliţie la începutul lui februarie, iar mai mulţi tineri activişti pro-Navalnîi au fost avertizaţi de către profesori că angajamentul lor le va aduce probleme la universitate, povesteşte Olesia.

Asemenea avertismente - uneori chiar în liceu - sunt relatate cu regularitate pe reţele de socializare.

NEPOLITIZAŢI

Tinerii ”care se vor duce în secţiile de votare vor vota cu Putin, dar ei vor fi foarte puţini numeroşi. Nu pentru că sunt împotriva lui, ci pentru că ei nu se amestecă în politică”, explică analistul Denis Volkov.

Ignorată de presa federală, opoziţia reuşeşte să se facă auzită de o parte a tineretului pe reţele de socializare, mai ales mulţumită clipurilor difuzate de Aleksei Navalnîi, în care denunţă corupţia elitelor.

Însă opţiunile politice ale celor mai mulţi tineri nu sunt afectate de ceea ce văd online, afirmă acest expert.

Astfel, Nikita, în vârstă de 23 de ani, care munceşte la Soci, preferă să se uite la emisiunile informative de la televiziunea publică.

El dă asigurări că este mândru de preşedintele său, dar mărturiseşte că nu este sigur că se va duce să voteze.

”Totul va depinde de faptul dacă lucrez în acea zi sau dacă sunt obosit. Nu am votat niciodată şi nu cred că votul meu va schimba multe lucruri într-o ţară atât de vastă”, a declarat Nikita.

Citește și...
Alegeri prezidențiale în Rusia. Putin - 76,42%, după numărarea a 90% din voturi. Participarea la vot: 59,93%
Alegeri prezidențiale în Rusia. Putin - 76,42%, după numărarea a 90% din voturi. Participarea la vot: 59,93%

Vladimir Putin va conduce Rusia pentru încă 6 ani, în urma alegerilor din 18 martie 2018, alegeri cu un rezultat previzibil.

Alegeri fără emoții pentru Putin. Singurul lucru de care se teme Kremlinul
Alegeri fără emoții pentru Putin. Singurul lucru de care se teme Kremlinul

Vladimir Putin îi îndeamnă pe ruși să meargă la vot cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale.

Recomandări
De ce este Crimeea frontul decisiv pentru războiul din Ucraina. Insider: Victoria Rusiei ar însemna înfrângerea Occidentului
De ce este Crimeea frontul decisiv pentru războiul din Ucraina. Insider: Victoria Rusiei ar însemna înfrângerea Occidentului

Crimeea este gata să fie următorul mare câmp de luptă și unul care ar putea decide războiul din Ucraina, iar o victorie a Rusiei ar însemna o înfrângere a Occidentului, variantă pe care Vestul nu o poate accepta, arată o analiză Business Insider.  

Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății
Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, epidemia de gripă se va încheia în două săptămâni.

Programul „Noua Casă” versus credit ipotecar clasic. Diferența dintre cele două tipuri de împrumut
Programul „Noua Casă” versus credit ipotecar clasic. Diferența dintre cele două tipuri de împrumut

Decizia de a cumpăra o locuință cu împrumut de la bancă e tot mai grea, în condițiile în care dobânzile au crescut în ultimul an.