Furtuna de proportii istorice in sud-estul Statelor Unite. 17 oameni au murit, iar in 11 state e STARE DE URGENTA

24-01-2016 08:15


Sud-estul Statelor Unite a fost paralizat de o furtuna de proportii istorice. De mai bine de 36 de ore ninge fara oprire, iar meteorologii au anuntat ca stratul de zapada ar putea atinge niveluri record la New York si Washington DC.

Viscolul a facut cel putin 17 morti, a dus la anularea a peste 8.000 de zboruri si a lasat sute de mii de locuinte fara electricitate. In 11 state a fost decretata stare de urgenta.

Viscolul a crescut in intensitate dupa ce a lovit sambata orasul New York. La orele amiezii, stratul de zapada atingea jumatate de metru.

Bill de Blasio, primarul orasului New York: "Daca voiati sa plecati undeva cu masina, trebuie sa faceti cale intoarsa. Situatia este rea si se va tot inrautati in ritm accelerat."

Dupa avertismente repetate s-a trecut la fapte. Sosele, poduri si tuneluri au fost inchise circulatiei. Metroul a ramas singurul mijloc de transport, insa doar pe rutele din subteran.

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: "Daca nu este o urgenta, oamenii nu au ce cauta pe strada."

Consemnul a fost, in cea mai mare parte, respectat, mai ales ca autoritatile au anuntat ca oamenii care se aventureaza risca sa fie arestati. Magazinele au fost inchise, iar toate spectacolele de pe Broadway au fost anulate.

Furtuna a provocat ambuteiaje kilometrice in Kentucky. O invatatoare a vorbit cu reporterii CNN cand era blocata de 16 ore intr-un autocar impreuna cu cei 35 de copii pe are ii avea in grija: "Suntem pe cale sa ramanem fara mancare si apa. Cu toate astea, suntem mai ingrijorati pentru cei din jur decat pentru noi. Sunt masini acoperite aproape de tot de zapada."

Zapada a paralizat capitala federala Washington DC, unde stratul de zapada a ajuns sa masoare 60 de centimetri. Situatia este asemanatoare si in orasele Philadelphia si Baltimore.

In schimb, locuitorii din New Jersey s-au confruntat cu inundatii din cauza curentilor care au fost mai puternici decat in timpul uraganului Sandy din 2012.

Tags: ninsori, viscol, zapezi, sua,

VIDEO PROTVPLUS.RO