Fumatorii pot "respira" usurati. Adoptarea directivei anti-tutun, amanata de furtul unor documente


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 06:49
Data publicarii: Vineri 26 Octombrie 2012 11:39
Categorie: Stiri externe
No smoking

Industria tutunului primeste o amanare nesperata in cazul reglementarilor care urmau sa fie adoptate la Bruxelles, cu privire la restrictionarea vanzarilor de tigarete.

Expertii in sanatate si activistii anti-tutun erau pe punctul de a obtine o victorie importanta luna aceasta, cand o directiva ce stipula limitarea reclamelor la tutun urma sa fie adoptata de Comisia Europeana.

Initiativa a ramas insa blocata, in urma demisiei fortate a comisarului John Dalli si a furtului unor laptopuri care contineau documentele cu legislatia necesara adoptarii deciziei, informeaza The Independent.

Directiva revizuita ar fi interzis o serie de arome din tutun, ar fi standardizat lungimea, diametrul si culoarea tigaretelor si ar fi limitat expunerea reclamelor de pe pachete, in favoarea mesajelor de avertizare.

Comisarul Dalli a fost nevoit sa renunte la functia sa in urma unor acuzatii de luare de mita. La doua zile de la demisie, hotii au patruns in birourile a doua organizatii anti-tutun si de sanatate publica din Bruxelles, de unde au sustras laptopuri si documente cruciale pentru adoptarea directivei.

Expertii in sanatate din Marea Britanie au incercat sa forteze adoptarea deciziei, temandu-se ca o amanare ar putea insemna o noua victorie pentru industria tutunului.

“Adevarul despre aceste incidente va iesi in cele din urma la iveala, dar ar putea fi prea tarziu pentru adoptarea directivei”, spune profesorul Martin McKee, de la Scoala de Igiena si Medicina din Londra.
 

Sursa: The Independent

Fumatul ar putea fi interzis. Autoritatile, gata sa treaca peste un important drept constitutional
Contrabanda cu tigari, la ordinea zilei. Un ucrainean a fost prins cu 800 de pachete de tigari
Schimbarea care a lasat fara cuvinte milioane de fumatori
VIDEO PROTVPLUS.RO