Franța, ”îngrijorată” după evadarea a 800 de rude ale luptătorilor ISIS din Siria

13-10-2019 16:20

Franța, ”îngrijorată” după evadarea a 800 de rude ale luptătorilor ISIS din Siria

Franţa este "îngrijorată" după evadarea a 800 de străini, rude ale jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI), dintr-o tabără din Siria.

Cheamă încă o dată Ankara să pună capăt "cât mai rapid" ofensivei sale împotriva kurzilor, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, citată de France Presse.

„Bineînţeles că suntem îngrijoraţi de ce s-ar putea întâmpla şi de aceea dorim ca Turcia (...) să termine cât mai curând intervenţia pe care a început-o, pe care evident că am condamnat-o", a spus Sibeth Ndiaye în emisiunea "Dimanche en Politique" la canalul televiziunii publice France 3.

Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a aproximativ 800 de rude ale jihadiştilor din SI dintr-o tabără de persoane strămutate din nordul Siriei, situată în apropierea luptelor dintre forţele kurde şi proturce, transmite Agerpres.

„Nu ştiu astăzi care sunt exact personalităţile care au fugit din tabără, a fost de la începutul acestei intervenţii armate o preocupare pentru Franţa", a insistat purtătoarea de cuvânt, menţionând "jihadiştii francezi pe care am considerat întotdeauna că trebuie judecaţi la faţa locului".

„Avem o diplomaţie extrem de activă", a mai declarat dna Ndiaye, menţionând că preşedintele francez Emmanuel Macron "a avut ocazia (...) de a-i aminti lui Donald Trump care sunt preocupările franceze", "condamnarea unanimă a Uniunii Europene în legătură cu această ofensivă unilaterală pe sol sirian".

Franţa a cerut mai întâi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, apoi alta a membrilor coaliţiei internaţionale care operează în prezent în Siria şi "am anunţat de asemenea că nu vom mai furniza arme Turciei", a adăugat ea.

Ofensiva turcă intrată în a cincea zi a provocat proteste internaţionale şi a făcut peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi exodul a peste 130.000 de persoane.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO