Franta ar putea ridica restriciile pe piata muncii in speranta ca va reusi sa-i integreze pe romi

Ultima actualizare: 06-11-2012 11:28

Guvernul francez discuta o propunere de ridicare a restrictiilor pe piata muncii pentru noi si bulgari. E drept ca fac asta gandindu-se la tigani, pentru ca si aceastia sa lucreze cinstit.

Guvernul francez a decis sa "slabeasca constrangerile" asupra accesului romilor la locuri de munca, "suprimand taxa" datorata de angajatori si "largind" domeniul meseriilor la care acestia pot avea acces, a anuntat miercuri Cécile Duflot, ministrul Locuintei, relateaza AFP.

Premierul Jean-Marc Ayrault a anuntat o serie de proiecte pentru favorizarea insertiei a 15.000 pana la 20.000 de romi care traiesc in Franta, "lupta impotriva filierelor de exploatare a saracilor" pana la creerea unor adaposturi provizorii si adaptarea locuintelor existente.

Cea mai concreta masura imediata vizeaza o "facilitare a insertiei prin intermediul muncii, extinzand si slabind constrangerile impuse in prezent populatiilor rome care doresc sa munceasca", a declarat Cécile Duflot la finalul reuniunii.

Aceste decizii slabesc, fara a le elimina, constrangerile masurilor tranzitorii in vigoare pana in 2013, prin care se limiteaza accesul la locurile de munca din Franta pentru romani si bulgari, la fel ca si pentru alte sapte state membre UE.
 

Francois Hollande nu va renegocia tratatele cu UE ca sa-i poata expulza pe tiganii romani si bulgari, asa cum ii cerea de curand un politician de dreapta.

In schimb, guvernul francez incearca sa-i integreze pe romi. Prim-ministrul Jean-Marc Ayrault a anuntat ca pentru asta trebuie umblat la restrictiile de pe piata muncii.

Ai nostri pot practica in Franta doar 150 de meserii, insa si pe acestea cu destule complicatii.

''Exista o taxa platita de angajator. Adesea sunt locuri de munca pe care nu le poate ocupa nimeni', spune Jean-Marc Ayrault, prim-ministrul francez.

Propunerile vin dupa ce autoritatile au desfiintat mai multe tabere de romi vara aceasta. Unii s-au intors in Romania, insa cei mai multi pur si simplu si-au gasit alt loc de ridicat cortul.

Ca sa rezolve si aceasta problema, primariile vor primi instructiuni sa gaseasca terenurile necesare si chiar sa construiasca locuinte sociale pentru romi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO