Francois Hollande: UE va decide in ianuarie asupra unei misiuni europene in Republica Centrafricana

Ultima actualizare: 24-12-2013 06:56
Francois Hollande

Presedintele francez François Hollande a anuntat vineri ca Uniunea Europeana va lua in ianuarie o decizie privind lansarea unei misiuni europene in Republica Centrafricana pentru a veni in sprijinul interventiei franceze, relateaza AFP.

 

Hollande a anuntat ca a "obtinut" la summitul european ca o decizie sa fie luata "in ianuarie" in privinta unei misiuni care ar putea fi civila si "mobilizata cat mai repede posibil".

"Nu cer trupe pentru actiuni militare (...) Avem nevoie de o prezenta in puncte precise: protectia aeroportului, sustinerea sanitara", a adaugat el in cadrul unei conferinte de presa la incheierea summitului.

Presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a declarat la randul sau ca cei 28 de lideri i-au "cerut" sefei diplomatiei UE, Catherine Ashton, "sa prezinte in ianuarie optiuni pentru a contribui la stabilitatea tarii printr-o misiune UE".

O decizie ar putea fi luata cu ocazia unei reuniuni a ministrilor europeni de Externe la 20 ianuarie la Bruxelles.

Aceasta operatiune ar putea fi comparabila cu una dintre numeroasele misiuni, civile si militare, pe care UE le desfasoara in prezent in lume, in special in Africa. Hollande a facut astfel o paralela cu cea a formarii armatei in Mali, lansata in primavara, dupa interventia franco-africana in aceasta tara.

Criza centrafricana "arata din nou importanta pentru aceste tari europene de a dispune de capacitati de reactie si mijloace de coordonare adecvate pentru asumarea responsabilitatilor atunci cand este nevoie", a adaugat Van Rompuy.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO