Fostul director MI6: Rusia a devenit un pericol pentru Marea Britanie. "Ne aminteste continuu ca are arme nucleare"

Ultima actualizare: 03-03-2015 06:58
arme nucleare Rusia

Rusia a devenit un pericol pentru Marea Britanie, iar aceasta trebuie sa se pregateasca pentru a se apara, a declarat fostul director al serviciilor de informatii externe MI6, John Sawers, sambata, pentru BBC News Online.

Sir John Sawers, care s-a retras recent dupa cinci ani la conducerea MI6, a declarat ca Rusia reprezinta o "amenintare de la stat la stat".

El a declarat ca astfel de amenintari necesita cresterea cheltuielilor pentru domeniul apararii. "Trebuie sa cheltuim mai mult pentru apararea si securitatea noastra pentru ca amenintarile sunt mai mari", a conchis el.

El a precizat, de asemenea, ca Marea Britanie trebuie sa se pregateasca sa ia masuri defensive pentru sine si pentru natiunile aliate, inclusiv Tarile Baltice si statele din Europa Centrala.

"Trebuie sa avem capacitatea de a trata unele lucruri precum razboiul hibrid pe care am vazut ca il duce Rusia, mai intai in Crimeea si apoi in regiunea Donbas, trebuie sa avem abilitatea de a face fata unui razboi cibernetic", a adaugat el.

Sawers a afirmat ca este dezamagit de modul in care, dupa sfarsitul Razboiului Rece, caile urmate de Rusia si Europa nu au reusit sa convearga.

Amenintarea Rusiei "nu este in mod necesar indreptata impotriva Marii Britanii, ci a altor tari de la periferia sa", sustine el.

"(Rusia) ne aminteste continuu ca are arme nucleare", a adaugat el. "Singurul nivel la care Rusia si America sunt egale este nivelul nuclear. In prezent, noi nu vrem repetarea crizei rachetelor cubaneze din 1962, cand am fost in pragul unui razboi mondial. Trebuie sa fim capabili sa tratam acest lucru printr-o intensificare a dialogului", a explicat el.

"Nu ar trebui sa ne amagim ca Rusia este pe calea democratiei, pentru ca nu este", a declarat Sir John.

"Unul dintre aspectele lumii moderne este ca traim intr-o lume mult mai periculoasa in prezent. Stabilitatea pe care o aveam in timpul Razboiului Rece sau predominanta Occidentului pe care am avut-o timp de un deceniu sau doua dupa Razboiul Rece se schimba acum. Este o lume mai degraba plata, mai multipolara si sunt pericole reale asociate cu acest fapt", a explicat el.

Sir John a descris Rusia ca fiind permanent un "subiect de ingrijorare" pentru serviciile de securitate.

"Europa si Rusia nu converg, asa ca trebuie sa gasim o cale pentru a coexista cu Rusia", a declarat el.

"Aceasta criza se concentreaza in acest moment pe Ucraina, dar Ucraina este un simptom, nu o problema reala. Problema reala este cum vom trai noi cu o Rusie care se simte foarte expusa. Actiunile lui Putin sunt unele ale unui lider care crede ca este in joc propria sa siguranta", a adaugat Sir John.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO