Fost șef al Mossadului: Israelul plănuia să atace Iranul și să înceapă un război


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 01 Iunie 2018 11:25
Categorie: Stiri externe
racheta atac sua siria

Israelul plănuia să bombardeze Iranul și să pornească un conflict de amploare în Orientul Mijlociu, mișcare ce ar fi putut fi ilegală, susține fostul șef al serviciilor secrete israeliene, Tamir Pardo.

Într-un interviu acordat unei televiziuni, Tamir Pardo, care între 2011 și 2016 a fost șeful agenției israeliene de spionaj Mossad, a declarat că premierul Benjamin Netanyahu a dat instrucțiuni armatei să se pregătească pentru a ataca Iranul, țară pe care Israelul o acuză că ar dezvolta armament nuclear și că ar susține grupările militare din străinătate. În replică, oficialii militari i-au transmis că pregătirile vor dura în jur de 15 zile, scrie Newsweek.

„Nu e ceva ce ți se permite să faci doar pentru practică (n.r - pregătirea armatei pentru război). Dacă cineva face asta (n.r – vrea să atace un alt stat), înseamnă că are două scopuri posibile: 1. Că este serios cu privire la atac, 2. Că vrea să trasmită un semnal. În cazuri de genul, trebuie să ai încredere în oameni. Ei sunt piloții. Așa că dacă premierul îți spune să începi numărătoarea inversă, înțelegi că nu e de joacă. Astfel de decizii au implicații colosale”, a comentat Tamir Padro, conform Times of Israel.

Fostul șef al Mossadului a mai spus că primul său instinct a fost să verifice, să „fie sigur”, dacă o astfel de acțiune este legală. Atât el, cât șeful de cabinet al premierului israelian, Benny Gantz, au protestat la ideea „pornirii unui război”, conform Associated Press.

Pe de altă parte, Ehud Barack, care în 2011 era ministru al Apărării, a fost unul dintre susținătorii îndârjiți ai ofensivei militare, așa cum a mărturisit într-un interviu din 2017.

Cu toate acestea, între Israel și Iran nu a izbucnit un război direct, însă pioni cheie din cadrul programului nuclear iranian au fost asasinați, iar presa a asociat respectivele crime cu Mossadul. Astfel, între 2012 și 2012, patru oameni de știință au fost uciși și un altul rănit, în urma unor explozii și atacuri cu cuțitul. Israelul, însă, nici nu a confirmat și nici nu a infirmat că ar fi avut vreo legătură.

Luna trecută, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că va retrage Statele Unite din programul nuclear iranian, Iranul a lansat atacuri aeriene asupra unor obiective militare iraniene de pe teritoriul Siriei. În replică, rachete lansate din Siria au fost trimise spre forțele israeliene din Înățimile Golan.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Newsweek

VIDEO PROTVPLUS.RO