Forbes:In mijlocul unui scandal pentru independenta,de ce e FC Barcelona un pericol social in Spania

01-11-2012 12:53

suporteri barcelona

Pentru oamenii din Catalonia, FC Barcelona este mai mult decat un club de fotbal. Este un simbol pentru cultura si mandria din regiune. Insa, de asemenea, este mai mult decat un club catalan.

Jucatorii clubului au luat parte la ultimele performante ale echipei nationale a Spaniei - castigarea ultimelor editii ale Campionatului European si ale Campionatului Mondial - si au facut din fotbalul spaniol un produs care se vinde la nivel global.

Site-ul Deloitte estimeaza ca Barcelona este al doilea cel mai valoros club, cu un castig total de 451 de milioane de euro de-a lungul sezonului 2010-2011, pe primul loc clasandu-se rivalii lor din capitala Spaniei, Real Madrid. Potrivit Forbes, Barcelona se afla pe locul 8 in lista celor mai scumpe francize din sport.

Probabil ca acesta este si motivul pentru care echipa are un numar mare de fani care nu sunt din regiunea Catalonia. O parte dintre ei sunt pusi intr-o situatie neplacuta fata de club, atunci cand din ce in ce mai multe voci cer independenta Cataloniei.

Febra nationalista a atins cel mai fierbinte punct pe 7 octombrie, la meciul impotriva lui Real Madrid. Peste 98 de mii de fani ai Barcelonei au avut placute deasupra capetelor, care impreuna formau steagul Cataloniei, timp in care strigau lozinci pentru acordarea independentei.

Multi fani ai Barcelonei, aflati in alta parte decat pe stadion, au fost socati. "O parte dintre membrii nostri nu ar fi multumiti daca Catalonia ar deveni independenta", sustine Xavi Navarro, un web developer responsabil cu grupul suporterilor Barcelonei din Mostoles, un oras de langa Madrid.

"Trebuie sa nu uitati ca 95% dintre membri nu sunt catalani", spune Navarro, care este la randul sau catalan.

Francisco Carrasco Rivero, un ofiter de politie din Malaga, seful unui alt grup de suporteri merge mai departe. El spune ca un numar mare de suporteri au renuntat la sustinerea clubului din cauza ultimelor evenimente.

Datorita demonstratiilor pro-independenta de pe strazile din Barcelona, presedintele regional al Cataloniei a cerut mutarea alegerilor parlamentare mai devreme, pe 25 noiembrie. El spera ca astfel va avea mai mult suport pentru sustinerea unui referendum in urmatorul mandat.

Nascut in Madrid, Jesus Hueso Garcia nu are niciun dubiu in legatura cu situatia din Catalonia. "Am fost un fan al Barcelonei toata viata. Dar ca spaniol ma simt incomod, deoarece politica e ceva, iar fotbalul este altceva."

Majoritatea fanilor Barcelonei, care nu sunt din Catalonia, au fost mereu pusi intr-o situatie dificila, fiind mereu acuzati ca sustin un club "strain".

Sursa: Forbes


VIDEO PROTVPLUS.RO