Focuri de avertizare sud-coreene impotriva unor vapoare de pescuit ale Phenianului

Ultima actualizare: 22-10-2012 16:12
Coreea de nord

Marina militara sud-coreeana a tras focuri de avertizare, vineri, impotriva unor vapoare de pescuit nord-coreene care au trecut frontiera maritima dintre cele doua Corei din Marea Galbena, a anuntat ministerul sud-coreean al Apararii, transmite AFP.

 

"Patrulele noastre au tras in doua randuri asupra acestor vapoare de pescuit, dupa care acestea au revenit in teritoriul lor nord-coreean", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ministerului. Un inalt responsabil al armatei sud-coreene, citat vineri de agentia Yonhap, avertizase Phenianul cu privire la incursiunile ilegale repetate ale navelor sale de pescuit.

"Daca navele nord-coreene incalca in mod regulat (frontiera), armata (sud-coreeana) va raspunde prompt si ferm, fara ezitare", avertizase acesta.

Incidentul este ultimul dintr-o serie de incursiuni ale navelor de pescuit nord-coreene in apele sud-coreene. Seulul a trimis mai multe nave de razboi la 12 septembrie pentru o respinge o flota de sapte nave, in apropiere de insula Yeonpyeong, care a fost in trecut scena unor confruntari dramatice intercoreene.

La 23 noiembrie 2010, fortele Phenianului au tras 170 de obuze sau rachete asupra acestei insule, provocand moartea a patru oameni, doi militari si doi civili, si importante pagube materiale. Acesta a fost primul bombardament pe teritoriul civil de la sfarsitul Razboiului din Coreea (1950-1953).

Criticata pentru pasivitatea sa, armata sud-coreeana si-a intarit efectivele si arsenalul in zona si a avertizat ca va raspunde energic oricarei agresiuni. Potrivit Phenianului, bombardamentul din Yeonpyeong a raspuns unor manevre militare efectuate de Coreea de Sud, percepute ca o provocare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO