Mărturia ”locotenentului” lui El Chapo. Cum au ucis fiii traficantului un jurnalist faimos

Ultima actualizare: 24-01-2019 09:42
Javier Valdez
Getty

Fiii lui "El Chapo" / Joaquín Archivaldo Guzmán Loera l-au ucis pe cunoscutul jurnalist mexican Javier Valdez pentru că nu a respectat ordinele lor de a nu publica un interviu, relatează AFP. 

Damasa Lopez Nunez, cunoscut sub numele de "Avocatul", a mărturisit că jurnalistul asasinat nu a respectat ultimatumul dat de fiii lui "El Chapo". Mărturia lui Lopez Nunez a fost făcută la procesul lui El Chapo din New York.

Lopez a lucrat pentru cartelul Sinaloa și a fost condamnat în 2018 pentru trafic de droguri de către un tribunal federal din Virginia. El a fost arestat cu câteva zile înainte ca jurnalistul să fie ucis.

Jurnalistul Javier Valdez, împușcat mortal în 2017,  a fost membru AFP și co-fondator al ziarului săptămânal "Riodoce de Sinaloa". El a fost unul dintre cei mai cunoscuți ziariști de anchete despre traficanții de droguri din Mexic.

Potrivit Departamentului de Justiție din SUA, Lopez a ajutat la evadarea lui Guzman în anul 2001, când era adjunctul directorului dintr-o închisoare de maximă securitate. Lopez a devenit apoi membru al cartelului Sinaloa, ca ”locotenent” al lui El Chapo.

El a spus în fața judecătorilor că un alt jurnalist îi menționase numele într-o operațiune împotriva fiilor lui Guzman, o acuzație pe care el o descrie a fi "total falsă". Atunci a decis să ofere un interviu telefonic lui Javier Valdez, despre care copiii lui Guzman au aflat, opunându-se.

În acel moment, jurnalistul a început să primească amenințări din partea fiilor lui Guzman pentru a nu publica acel interviu.

"Dar el, respectându-și meseria a publicat interviul", a spus Lopez în instanță.

De asemenea, Lopez a declarat că Guzman nu știa de implicarea fiilor săi în uciderea jurnalistului.

"Adevărul este că Guzman nu știa, dar acum știe", a spus Lopez.

Acum Lopez, în vârstă de 52 de ani, speră că judecătorii îi vor reduce sentința în schimbul cooperării sale în procesul lui "El Chapo".

Uciderea jurnalistului a șocat Mexicul la vremea respectivă. Din 2000 până în prezent peste 100 de reporteri au fost uciși, iar majoritatea ucigașilor nu au fost pedepsiți.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO