"Fericire făcută din plastic". Cum au reușit elevii să ajute o colegă născută fără braț

18-06-2019 08:25

Elevii de la o școală tehnică postliceală, din Polonia, au confecționat o proteză mecanică funcțională pentru o colegă, o tânără de 19 ani, care s-a născut fără brațul drept.

Fata are ambiția să devină mecanic auto și reușea să se descurce destul de bine, la probele practice, chiar și cu o singură mână.

Acum, cu ajutorul protezei pe care i-au dăruit-o colegii, e și mai încrezătoare că visul ei va deveni realitate.

Kinga Wawro scrie la tablă cu ... "mâna dreapta", pentru prima data in viata ei. Eleva de 19 ani de la o scoala tehnica din orasul polonez Jaroslaw, s-a nascut fara jumatate din mana dreapta, dar asta nu a impiedicat-o sa se pregateasca pentru a deveni mecanic auto - o meserie pentru care are nevoie, totusi, de ... doua maini.

Lucyna Wawro, mama tinerei: „Fiica mea zâmbește din nou, e fericită, simte că acum visul ei poate deveni realitate. E prima oară când, cu adevărat, cineva ne-a dat "o mână de ajutor".

Degetele mecanice sunt mobile si o ajuta sa apuce diferite obiecte. Sunt si magnetice, astfel încat să poată ține șuruburi, piulițe ori chei. Proteza are incorporată chiar și o lanternă, pentru iluminarea zonelor greu accesibile.

Kinga Wawro, elevă: "Oamenii mă fixau cu privirea când vedeau că nu am un braț și asta era dureros pentru mine. Acum sunt mândră că pot avea această proteză. Îi pot privi și eu în ochi și pot dovedi oricui că sunt specială."

Chiar colegii i-au confectionat proteza.... Au fost sprijiniți în acest proiect ambițios de profesori, dar și de o fundatie caritabila.

Elevii au postat proiectul online, gândindu-se ca l-ar putea folosi si altii. I-au dat un nume pe cat de simplu, pe atat de sugestiv: "Fericire facută din plastic".

Artur Tutka, profesor: "Elevii au făcut-o, singuri, fără ajutor. Spun că au "tunat" brațul pe care l-au făcut pentru Kinga."

Acum ea are posibilitatea să-şi vadă visul împlinit. E înnebunită după maşini şi vrea să înveţe să le reapare.

Kinga Wawro: "M-am descurcat la proba practică fără ajutor de la profesori. Am montat și am demontat totul ca la carte. "

Desigur, acum e mult mai simplu, in atelierul auto, cu doua maini... Dar Kinga s-a descurcat mereu si cu o singura mana... fie si stanga.

Adam Tomasyewski, director: "Se descurcă mai bine decât mulţi bărbaţi care au, cum se spune, "două mâini stângi". Mama ei m-a întrebat odată dacă eu aş reuşi să montez o galerie pentru perdea cu o singură mână, s-o prind cu şuruburi de tavan... Am recunoscut că mi-ar fi greu, dar mi-a spus că fiica ei a reuşit asta."

Kinga Wawro: "Colegii care au lucrat la acest proiect mi-au dăruit o mână. Pot să spun, însă, că m-au ajutat "să fiu pe picioarele mele". Vreau să le mulțumesc colegilor și am un mesaj: Nu vă lăsați descurajați, chiar dacă dați de greu, nu fiți descurajați, chiar dacă unii, în jur, vă rănesc! "

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO