Femeia-primar care a platit cu viata pentru curajul de a se opune cartelurilor de droguri mexicane


Ultimul update: Joi 29 Noiembrie 2012 06:49
Data publicarii: Luni 26 Noiembrie 2012 21:22
Categorie: Stiri externe
Maria Gorrostieta

Nascuta in 1976, Maria Gorrostieta a terminat Facultatea de Medicina si a fost primarul localitatii Tiquicheo intre anii 2008-2011. In aceasta perioada ea a trecut de la partidul Institutional Revolutionar la partidul de stanga, Democratic Revolutionar.

Renuntand recent la escorta care i se cuvenea ca fost demnitar, Maria a primit multe amenintari din partea cartelurilor de droguri si a scapat miraculos din doua tentative de asasinat.

In octombrie 2009, Maria si sotul ei, Jose Sanchez, au fost atacati in timp ce se aflau in masina personala. Barbatul a fost impuscat mortal, iar Maria a scapat, grav ranita, scrie Daily Mail.

Dupa numai trei luni a urmat unt alt atentat, femeia primind nu mai putin de trei gloante in corp.

Mutilata si cu o derere cronica de care nu va scapa niciodata, femeia-primar si-a continuat misiunea, dorind sa fie un exemplu pentru cei trei copii ai sai.

Ulterior s-a recasatorit si a aparut mai putin in public, insa sefii cartelurilor de droguri nu au uitat curajul cu care femeia ii sfidase.

Pe 12 noiembrie 2012, in timp ce isi ducea fetita la scoala, a fost atacata si rapita in plina strada. Martorii care au vazut scena au declarat ulterior ca Maria i-a rugat pe atacatori sa crute viata fetitei si apoi a plecat cu ei de buna voie.

Opt zile mai tarziu, locuitorii i-au gast cadavrul aruncat pe un camp din orasul San Juan Tararameo. Fusese legata, batuta, arsa si injunghiata.

Mexicul este devastat de atacurile si crimele ordonate de cartelurile de droguri, dupa ce presedintele Felipe Calderon a declarat razboi acestora, in anul 2006.

Peste 50.000 de oameni au murit in urma acestor confuntari si 20 de primari au fost ucisi.

Afacerile care transporta droguri din Mexic in Statele Unite aduc un profit cuprins intre 13 si 49 de miliarde de dolari, cel mai cerut drog fiind cocaina, se arata intr-un raport al Statelor Unite.

Cel mai cautat traficant de droguri mexican are o avere estimata de Forbes la peste 1 miliarde de dolari, fiind clasat pe locul 55 al celor mai puternici oameni din lume in 2009.

In prezent exista doua mari carteluri de droguri in Mexico: Sinaloa si Los Zetas.

Sursa: Daily Mail

Presedintele Felipe Calderon vrea sa schimbe numele oficial al Mexicului
Unul dintre cei mai puternici traficanti de droguri din Mexic, Lazcano
Daca facea asta in SUA, il dadeau pe loc afara. Un comentator mexican, vedeta pe internet
VIDEO PROTVPLUS.RO