Expert: Explozia produsa la bordul Airbus-ului somalez a fost provocata de o bomba. Reactia guvernului din Somalia

03-02-2016 08:28

Explozia care s-a produs marti la bordul unui avion Airbus A321 la putin timp dupa decolarea de pe aeroportul capitalei Somaliei, Mogadiscio, are cel mai probabil ca origine o bomba, potrivit comandantului aeronavei si analizei efectuate de un expert.

In schimb, guvernul somalez pune explozia mai degraba pe seama unei probleme de presurizare. Avionul companiei somaleze Daalo Airlines efectua un zbor intre Mogadiscio si Djibouti, capitala statului omonim din Cornul Africii, si avea la bord 74 de pasageri, iar doi dintre ei au fost raniti usor. Un post local de radio a anuntat initial ca unii martori de la sol ar fi vazut un om in flacari cazand din avion, dar aceasta informatie nu s-a confirmat.

Imaginile cu avionul dupa aterizare arata o gaura cu diametrul de circa un metru in fuselaj, in zona centrala a aeronavei, pe partea dreapta deasupra aripii, precum si urme de funingine ce indica un incendiu.

Comandantul, un pilot sarb in varsta de 64 de ani, a declarat ca explozia nu a afectat sistemul de navigatie si, in pofida despresurizarii avionului ca urmare a gauririi fuselajului, a reusit sa-l readuca la sol, el estimand ca cel mai probabil cauza exploziei este o bomba amplasata la bord.

Si un expert in securitate aeronautica, Xavier Tytelman, a apreciat ca imaginile releva o explozie provocata de un dispozitiv exploziv si compara acest incident cu un altul asemanator in care a fost implicat in anul 1986 deasupra Greciei un Boeing 727 al fostei companii aeriene americane TWA.

“Am comparat aceste imagini cu fotografiile altor explozii. Deflagratia s-a produs in cabina pasagerilor, intr-un loc unde nu exista aparate. Categoric ea provine din interiorul avionului. In plus, metalul este torsionat in directia contrara fluxului de aer. Asadar, nu a fost cauzata de o decompresie”, explica expertul citat.

Aeroportul din Mogadiscio a devenit o adevarata fortareata dupa ce imediat in apropierea sa a fost instalata principala baza a fortei Uniunii africane in Somalia (Amisom), ale carei efective sunt de circa 22.000 de soldati si care ajuta fragilul guvern somalez in lupta impotriva islamistilor radicali shebab, afiliati gruparii al-Qaida. Militantii shebab nu au revendicat deocamdata atacul asupra avionului.

Explozie la bordul unui Airbus al unei companii somaleze. Un pasager ar fi murit dupa ce a cazut din avion

O explozie s-a produs marti la bordul unui avion de tipul Airbus A321 ce efectua un zbor intre capitala Somaliei, Mogadiscio, si Djibouti, capitala statului omonim din Cornul Africii, relateaza presa internationala, citata de Agerpres.

Potrivit publicatiei The Mirror, deflagratia a avut loc la circa cinci minute dupa decolarea de la Mogadiscio, dar echipajul a reusit sa efectueze o aterizare de urgenta, desi explozia a creat o gaura in fuselaj in zona centrala a aeronavei, pe partea dreapta deasupra aripii.

Conform autoritatilor locale, s-au inregistrat numai doi raniti in randul pasagerilor. Martorii spun ca un pasager in varsta a cazut din avion, iar autoritatile confirma, ca o persoana lipseste, de pe lista pasagerilor.

Pilotul a crezut ca explozia unei bombe a provocat gaura, iar expertii in aviatie nu exclud aceasta ipoteza. In orice caz, pasagerii spun ca au auzit un zgomot foarte puternic. Totusi, autoritatea somaleza pentru aviatie spune ca nu exista deocamdata indicii privind un eventual atentat. In afara presupusei victime, doi pasageri au fost raniti usor

Deocamdata nu se stie ce a provocat explozia si nici nu a fost comunicat numarul persoanelor aflate la bord.

Avionul apartine companiei Daalo Airlines, o companie somaleza inregistrata in Zona Libera Dubai si care efectueaza zboruri in regiunea Cornului Africii.

Tags: avion, explozie, airbus,


VIDEO PROTVPLUS.RO