Incertitudine in Marea Britanie dupa cele mai disputate alegeri

07-05-2010 00:00


Exit-poll: Conservatorii au castigat alegerile in ...
Exit-poll: Conservatorii au castigat alegerile in ...
Incertitudine in Marea Britanie dupa cele mai disp...

UPDATE: Pentru prima data in ultimii 36 de ani niciun partid britanic nu poate forma singur guvernul. Alegerile au fost castigate de conservatori, fara insa o majoritate absoluta in Parlament.

Orologiul Big Ben i-a instiintat joi noapte pe britanici ca a sosit momentul unui Parlament in care nicio formatiune politica n-are majoritate absoluta.

Conservatorii condusi de David Cameron au castigat cele mai multe locuri in Parlament, dar nu suficiente pentru a forma singuri guvernul. Ii urmeaza laburistii premierului Gordon Brown si liberal-democratii condusi de Nick Clegg.

Traditia ii da intaietate premierului in functie, Gordon Brown - asa de nepopular si criticat cum este el - sa incerce primul formarea unui guvern de coalitie.

Dezamagit, pentru ca spera la un scor mult mai bun, liderul liberal-democrat nu pare insa dispus sa i se alature lui Brown.

Procesul de votare nu s-a derulat fara tulburari. Sute de britanici si-au exprimat furia ca fix la ora inchiderii urnelor, in mai multe circumscriptii, li s-au inchis in nas usile birourilor de vot, desi in unele cazuri asteptau la coada de doua ore si mai bine.

Un alt incident care a marcat ziua votului a fost accidentul aviatic care era cat pe-aci sa-l coste viata pe pe eurodeputatul Nigel Farage. El a candidat pentru primul mandat al partidului sau eurosceptic in Camera Comunelor. NIgel Farage a fost ranit la cap si coaste cand avionul de mici dimensuni in care se afla s-a prabsuit la decolare.

Rata de participare la scrutin a fost de 65%, fata de 61% la ultimele alegeri legislative din 2005.

In actuala legislatura, laburistii dispuneau de 345 de mandate, conservatorii de 193 si liberal-democratii de 63.

VIDEO PROTVPLUS.RO