Netanyahu îl învinge pe Benny Gantz în alegerile parlamentare. „Bibi, regele Israelului”

Ultima actualizare: 03-03-2020 15:15

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a obţinut luni mai multe locuri în Knesset decât contracandidatul său Benny Gantz, potrivit mai multor exit-poll-uri, relatează Reuters.

Victoria lui Netanyahu face ca alcătuirea unei coaliţii de dreapta condusă de formaţiunea sa Likud să fie la îndemână.

Potrivit sondajelor de la ieşirea de la urme difuzate după închiderea birourilor de vot, partidul Likud al lui Netanyahu este creditat cu 36 sau 37 de locuri din cele 120 ale Parlamentului, faţă de cele 32 sau 33 ale formaţiunii Kahol Lavan (Albastru-Alb), a rivalului său Benny Gantz.

Potrivit unui exit-poll al Canalului 13, blocul de dreapta condus de Likud va obţine 60 de locuri din Knesset, cu unul mai puţin decât cele necesare pentru a obţine majoritatea, notează Reuters.

Blocul de centru-stânga, condus de formaţiunea Albastru-Alb, a obţinut 52-54 de mandate, potrivit exit-poll-urilor a trei televiziuni diferite.

Avigdor Liberman, din partea partidului secular ultranaţionalist Israel Beiteinu, a obţinut între şase şi opt locuri.

Un purtător de cuvânt al partidului Likud a declarat că Netanyahu îşi va proclama victoria în alegeri luni, la ora 21.45 GMT, într-un discurs susţinut la Tel Aviv.

Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi anunţate marţi.

Între timp, palestinienii au deplâns o victorie a susţinătorilor "anexării".

Sondajele de opinie arată că "colonizarea, anexarea şi Apartheid-ul au câştigat", a declarat într-un comunicat Saeb Erakat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

Netanyahu revendică „cea mai mare victorie” a sa în alegerile din Israel

 

Benjamin Netanyahu a revendicat marţi „cea mai mare victorie din viaţa sa” în alegerile legislative, victorie ce îl plasează în poziţie de forţă pentru formarea viitorului guvern şi înfruntarea justiţiei care îl acuză de corupţie, informează AFP.

După ce a votat şi a aflat primele rezultate la Ierusalim, premierul s-a deplasat în timpul nopţii la Tel Aviv, unde susţinătorii săi şi ai partidului Likud l-au întâmpinat cu un concert de urale şi de scandări „Bibi, regele Israelului”.

„Aceasta este cea mai importantă victorie din viaţa mea”, a declarat Netanyahu, care este liderul ce s-a menţinut cel mai mult la putere în calitate de şef al guvernului din istoria Israelului: timp de 14 ani.

„Aceasta este o victorie... împotriva oricăror aşteptări” şi în detrimentul celor care au prezis „sfârşitul erei Netanyahu”, a adăugat el la finalul celei de-a treia serii de alegeri în mai puţin de un an în Israel, după două scrutinuri, în aprilie şi septembrie, care nu au reuşit să-l departajeze de rivalul său Benny Gantz.

Benny Gantz, dezamăgit de rezultate

 

Pentru fostul general Benny Gantz, estimările au un gust amar, cu atât mai mult cu cât el s-a confruntat cu un candidat inculpat în justiţie pentru corupţie, abuz de încredere şi deturnări de fonduri, o premieră în istoria israeliană pentru un şef de guvern în funcţie.

„Împărtăşesc sentimentul vostru de decepţie şi durere. Ne aşteptam la un alt rezultat”, a declarat Gantz în faţa susţinătorilor săi care sperau să vadă rezultatele oficiale reducând distanţa dintre cele două tabere.

„Chiar dacă mai trebuie să aşteptăm rezultatele definitive, nu există nicio îndoială că premierul Netanyahu a obţinut un mandat clar din partea populaţiei israeliene”, a comentat Yohanan Plesner, preşedintele Democracy Institute, un centru de cercetare din Ierusalim.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO