Executie oprita in ultima secunda in Iran. Condamnatul a fost iertat chiar de familia celui pe care l-a ucis

Dată publicare: 16-04-2014 21:46
Dată actualizare: 19-04-2014 07:00


iran, condamnat la moarte

Un iranian condamnat la moarte pentru ca a ucis un tanar a fost salvat in ultima secunda chiar de familia celui pe care il omorase.

Balal avea streangul in jurul gatului si se pregatea de ultima suflare cand s-a petrecut o adevarata minune. In timpul executiei publice, mama victimei lui Balal a venit si l-a plesnit peste fata, iertandu-l in acelasi timp. Gestul este o raritate in istoria executiilor publice din aceasta tara, relateaza The Guardian. 

In urma cu 7 ani, Balal l-a injunghiat mortal pe un tanar de 18 ani, Abdollah Hosseinzadeh, in timpul unei incaierari in strada, intr-o provincie din nordul Iranului, Mazandaran. Respectand saria, legea islamica ce permite qisas-ul, adica razbunare de tipul "ochi pentru ochi", familia baiatului injunghiat era prezenta la executia prin spanzurare a lui Balal.In aceste cazuri, membrii familiei victimei sunt cei care imping scaunul pe care se afla condamnatul la moarte. Insa ceea ce a urmat este o raritate in tara care este pe locul doi in lume la capitolul condamnari la moarte.

Mama lui Abdollah Hosseinzadeh s-a apropiat de condamnat si l-a plesnit, hotarand sa-l ierte pe ucigasul fiului ei. Tatal victimei i-a ridicat streangul de la gat iar viata lui Balal a fost crutata. Mama acestuia, prezenta si ea la executie, a inceput sa planga de fericire ca fiul ei a fost iertat si a fost chiar imbratisata de mama lui Abdollah. Gestul ei de iertare este cu atat mai extraordinar cu cat femeia a mai pierdut un fiu, de 11 ani, intr-un accident de motocicleta.

Reactiile de durere, dar si de fericire de dupa executia evitata  au fost surprinse de catre fotograful Arash Khamooshi de la agentia semi-oficiala de stiri, Iranian Students' News Agency. Potrivit acestora, tatal victimei a decis sa-l ierte pe ucigasul fiului sau pentru ca este convins ca nu era intentia lui sa-l omoare. "Nu stia sa manipuleze cutitul. Nu avea experienta. A fos naiv."

Desi a fugit de la fata locului, Balal a fost arestat si condamnat la moarte dupa 7 ani de procese si amanari. Tatal victimei a dezvaluit ca un vis i-au ajutat sa-l ierte pe cel care i-a omorat fiul. "Sotia mea l-a visat pe fiul nostru acum 3 zile. In vis el i-a spus ca se afla intr-un loc mai bun si sa nu caute razbunare. Sotia s-a linistit dupa acest vis si am decis sa ne gandim la iertare pana in ziua executiei" a povestit barbatul.

Conform legii iraniene, spanzurarea este prevazuta pentru crima sau viol. In primele 4 luni din 2014, in Iran s-au derulat 199 de executii, potrivit unui raport Amnesty.

Legea iraniana prevede ca familia victimei poate acorda iertare pentru a evita o executie. In acest caz, un criminal scapa de pedeapsa capitala insa trebuie sa plateasca pretul sangelui (diyeh) care ajunge si la cateva zeci de mii de dolari si sa execute o pedeapsa cu inchisoarea.

Sursa foto: Iranian Students' News Agency
 

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO