Europol: "Romanii, infractori de top". MAI respinge acuzatiile

Dată publicare: 06-05-2011 18:58
Dată actualizare: 01-11-2012 21:19


"Intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen ar putea duce la cresterea in fractionalitatii pe teritoriul UE", este concluzia la care a ajuns Europol.

Concluzia a fost facuta publica in raportul pe 2011 privind criminalitatea organizata la nivel european. Din pacate, conationalii nostri sunt in top la fiecare tip de infractiune, incepand de la jafuri si pana la trafic de persoane si chiar raspandire de bani falsi. De aceea, cred politistii europeni, si adoptarea monedei euro de catre Romania este un risc.

"Acuzatii sunt complet nefondate", riposteaza Ministerul Roman de Interne.

Infractiunile comise de romani i-au socat pe occidentali. In Italia, cel mai cunoscut caz este Romulus Mailat, acuzat ca a ucis-o pe Giovanna Reggiani la sfarsitul lui 2007. Iar luna trecuta, Spania a fost ingrozita cand un roman din Sibiu stabilit acolo, si-a ucis sotia, apoi le-a aratat prin webcam rudelor din tara cadavrul.

Potrivit raportului Europol, in Uniunea Europeana predomina gruparile de infractori chinezi, nigerieni si romani, in special cei de etnie rroma, care reprezinta cea mai mare amenintare la adresa societatii europene. Iar aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar spori traficul de fiinte umane, de care se ocupa gruparile de etnie rroma.

Mai rau, "gruparile criminale albaneze, turcesti si din fosta Uniune Sovietica vor sa-si extinda influenta in Uniunea Europeana si ar putea exploata posibila aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen", se spune in raport.

Ministerul Roman de Interne respinge toate concluziile raportului facut de politistii europeni, in special o eventuala legatura intre cresterea criminalitatii organizate din Uniune si primirea noastra in spatiul Schengen.

Oficialii romani sustin ca nu poate fi stabilita o relatie directa intre neprezentarea unor documente de identitate si traficul de fiinte umane sau migratia ilegala. Tot ai nostri contesta criteriile dupa care s-a facut o departajare intre gruparile de infractori.


VIDEO PROTVPLUS.RO