Europa luptă cu valul trei al pandemiei de Covid-19. Tot mai multe țări impun restricții noi

Dată publicare: 05-03-2021 12:47
Dată actualizare: 05-03-2021 14:06


Tulpina britanică este prezentă în 43 dintre cele 53 de țări europene. Varianta sud-africană a fost detectată în 26 de state, iar cea braziliană în 15.

Organizația Mondială a Sănătații trage un semnal de alarmă cu privire la explozia de infectări de pe continent.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a blocat exportul vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca în Italia către Australia. Producătorul a eșuat în a respecta angajamentele contractuale cu Bruxelles-ul.

AstraZeneca a cerut permisiunea Italiei de a exporta în Australia 250.000 de doze de la fabrica sa din Agnani, din apropiere de Roma. Este prima intervenție de acest gen, de când UE a introdus noi reguli privind livrarea vaccinurilor în afara blocului comunitar.

Roma s-a opus, fiind susținută de Bruxelles în această decizie. Europenii afișează fermitate, în contextul în care valul al treilea al pandemiei amenință tot mai multe state.

Șeful guvernului francez a anunțat, joi seara, includerea regiunii Pas de Calais în lista celor cu măsuri de carantină aplicate la sfârșit de săptămână. În plus, alte zone au intrat pe lista celor aflate sub monitorizare strictă.

Jean Castex, premierul Franței: "Răspândirea virusului s-a accelerat în ultimele15 zile, iar acest lucru este în mod evident legat de progresia tulinii britanice, care acum reprezintă peste 60% dintre noile infectări din țara noastră".

În Ungaria, magazinele şi serviciile vor fi închise în perioada 8-22 martie, iar grădiniţele şi şcolile generale nu se vor deschide mai devreme de 7 aprilie. Purtarea măştii rămâne obligatorie în aer liber.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban: "Dacă analizăm numărul de noi infectări din ultimele trei zile: luni au fost 2.764, marți – 4.211, iar miercuri – 6.278".

Sunt cele mai mari cifre raportate în Ungaria de la Crăciun și până acum. Între timp, Budapesta a mai primit o tranșă de 280.000 de doze din vaccinul rusesc.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban: "Săptămâna viitoare, Ungaria va fi cea mai vaccinată țară din UE. Dar tot nu ajunge pentru a preveni răspândirea virusului și mai ales a noilor variante".

Cum peste tot pășim pe nisipuri mișcătoare, unele țări se gândesc deja la următoarele mutări în fața acestui adversar necruțător. Israelul, Austria şi Danemarca au oficializat o alianţă al cărei obiectiv este dezvoltarea și producerea de noi generaţii de vaccinuri anti-Covid.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Credem că punând în comun resursele a trei țări mici, dar foarte capabile, putem gestiona mai bine provocările".

Chiar dacă Franța a criticat deschis acest proiect, pledând în schimb pentru un cadru strict european al solidarității, reponsabilii danez si austriac au rămas pe poziții.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: "Producția de vaccinuri implică multe etape, așa că vom împărți sarcinile între noi".

Cu aceeași ocazie, Beniamin Netanyahu i-a dus pe oaspeții săi la o sală de sport, ca să le demonstreze cum funcționează "pașaportul verde" în Israel.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO