Europa, lovită de un val de furtuni. Avertismentul meteorologilor pentru următoarele zile

Ultima actualizare: 23-12-2019 18:01

A fost un weekend furtunos în ţările din Europa de Sud-Vest.

În nordul Italiei, mai multe râuri au ieşit din matcă, iar viiturile au provocat moartea a două persoane.

În Franţa, coasta mediteraneană a fost lovită de furtuni cu rafale de până la 200 de kilometri pe oră. Iar în Spania și Portugalia, cel puţîn opt persoane au murit în inundații.

În Peninsula Italică, mai multe orașe din jumătatea de nord a țării au fost afectate de inundațiile provocate de ploile din ultimele zile. Viiturile au fost însoțite de alunecări de teren și câteva drumuri au fost luate de ape. În provinciile Toscana și Friuli, două persoane și-au pierdut viața, surprinse de râurile revărsate.

Tot din cauza vremii nefavorabile și a vântului puternic, un cargobot a eșuat în sud-vestul insulei Sardinia. Nava se îndrepta spre Spania, când a rămas blocată pe stâncile de la ieșirea din portul Cagliari. Cei 12 membri ai echipajului au fost salvați de paza italiană de coastă.

În Corsica s-au înregistrat rafale de vânt cu viteze record, de peste 200 de kilometri la oră, dar furtună a afectat şi coasta de sud a Franţei. În Nișă, vijelia a rupt zeci de stâlpi de iluminat, iar ploaia a provocat alunecări de teren.

Cele mai mari pagube s-au înregistrat, însă, în Spania, unde și-au pierdut viața şapte persoane, și în Portugalia, unde s-au înregistrat două decese din cauza furtunii. În provincia spaniolă Galicia (GALISIA), o rafală de vânt a zburat acoperişul unei fabrici, iar pompierii au fost chemaţi să cureţe resturile aruncate peste mai multe clădiri şi în curtea unei grădiniţe.

În oraşul San Sebastian, valurile au atins șapte metri înălţime, motiv pentru localnici să vină în număr mare pe faleză pentru a le admira.

Turist: „Am mai fost aici de câteva ori şi nu e chiar aşa de rău. Am văzut valuri mai mari în dăţile trecute.”

Reporter: „Sunt mai mari ca de obicei, nu?”

Turist: „Nu e ceva extraordinar, dar este frumos. E un adevărat cadou pentru noi să petrecem dimineaţa aici. E mai bine decât să câştigi la loto. E de-a dreptul impresionant.”

Furtuna Fabien se îndreaptă acum spre coastele Italiei şi de acolo spre Balcani, în timp ce o nouă furtună se apropie de partea de nord a Franţei şi va ajunge deasupra Germaniei în cursul zilei de marți.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO