Președintele Erdogan le cere saudiților să spună unde e cadavrul lui Jamal Khashoggi


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 23 Octombrie 2018 13:56
Categorie: Stiri externe

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, marți, că moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a fost planificată.

În discursul său, preşedintele turc a spus că seviciile de securitate au dovezi clare că uciderea lui Jamal Khashoggi a fost un asasinat politic pus la cale meticulos, la finalul lui septembrie.

Şeful statului turc a prezentat apoi o serie de informaţii, multe dintre acestea publicate deja de presă turcă. A confirmat, de pildă, că asasinatul a fost dus la îndeplinire de o echipă de 15 suspecţi.

Recep Erdogan: ”Pe 1 octombrie, cu o zi înainte de operaţiune, la ora 4.30 după-amiază, o echipă de 3 oameni a ajuns la Istanbul cu un zbor de linie. Mai întâi s-au dus la hotel şi apoi la consulat. În acest timp, o altă echipă de oameni de la consulat s-a dus într-o misiune de explorare a pădurii Belgrad."

Pădurea, aflată în apropierea consulatului, a fost "periată" săptămâna trecută de poliţia turcă, în căutarea cadavrului.
Erdogan a detaliat cum, înainte de sosirea jurnalistului, echipa saudită s-a asigurat că nu vor exista înregistrări video ale grozăviei.

Recep Erdogan: "Primul lucru pe care l-au făcut a fost să scoată hard disk-ul din sistemul de camere de supraveghere din clădirea consulatului."

Erdogan nu a vorbit despre existenţa unor înregistrări audio ale crimei, menţionate de presă turca în zilele de după dispariţia disidentului saudit.

Le-a cerut însă, saudiţilor, să spune unde se află cadavrul victimei, care, potrivit informaţiilor sale, a fost predat unui colaborator local. Într-o declaraţie... cu tâlc, Erdogan a spus că nu se îndoieşte de sinceritatea regelui Salman al Arabiei Saudite.

Preşedintele turc lasă astfel să se înţeleagă că împărtăşeşte teoria potrivit căreia fiul acestuia, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, ar fi implicat în uciderea jurnalistului.

Recep Erdogan: ”Nu pun la îndoială sinceritatea Regelui. În acelaşi timp, este important ca anchetă să fie condusă de o echipă imparţială."

Discursul lui Erdogan coincide cu începerea, la Riad, a summitului economic supranumit Davos în Desert, o conferinţă boicotată de zeci de participanţi, în semn de protest faţă de uciderea lui Jamal Khashoggi. Printre cei care şi-au anulat participarea se numără şefa FMI, Christine Lagarde, şi secretarul american al Trezoreriei.

Trupul jurnalistului saudit ar fi fost descoperit. Cine a făcut anunțul
Degetele jurnalistului Khashoggi ar fi fost trimise prințului moștenitor saudit, drept dovadă
Cazul jurnalistului dispărut: Un vehicul diplomatic saudit, găsit abandonat într-o parcare
VIDEO PROTVPLUS.RO