Erdogan și-a atins obiectivul. Turcia anunță că „nu are nevoie” să reia atacurile


Ultimul update: Miercuri 23 Octombrie 2019 07:20
Data publicarii: Miercuri 23 Octombrie 2019 07:03
Categorie: Stiri externe
erdogan

Turcia anunță că pentru moment "nu are nevoie" să reia ofensiva împotriva forţelor kurde din nordul Siriei deoarece acestea s-au retras din zonele de frontieră, a anunţat marţi seara ministerul Apărării de la Ankara.

"În acest stadiu, nu este nevoie să conducem o nouă operaţiune", se arată într-un comunicat al ministerului turc al apărării, relatează Agerpres.

Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei intitulată "Izvorul Păcii", operaţiune ce a vizat miliţia kurdă siriană a Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră o grupare teroristă.

În urma unui acord încheiat de preşedintele Erdogan cu vicepreşedintele american Mike Pence, ce prevede crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, Ankara a acceptat pe 17 octombrie să îşi suspende ofensiva timp de 5 zile, termen care a expirat marţi, la ora 19:00 GMT.

"La încheierea perioadei de 120 de ore, SUA au anunţat că s-a încheiat retragerea YPG din zonă", se precizează în comunicat.

Conform unei surse diplomatice turce, retragerea kurzilor a fost confirmată telefonic de secretarul de stat american Mike Pompeo omologului turc Mevlut Cavusoglu.

Anunţul survine pe fondul convenirii, marţi, de către preşedinţii Putin şi Erdogan, a realizării împreună a controlului frontierei turco-siriene.

Sursa: Agerpres

Tags: turcia, siria, kurzi, putin, sua,

VIDEO PROTVPLUS.RO