Egiptul se goleste de turisti dupa prabusirea avionului. 155 de romani, dar si mii de britanici si rusi au ajuns acasa

Dată publicare: 09-11-2015 19:18
Dată actualizare: 12-11-2015 06:58


Exodul turistilor din Egipt continua, la 9 zile de la catastrofa aviatica petrecuta in Peninsula Sinai. 155 de romani au ajuns acasa, inclusiv luni, de asemenea si mii de turisti britanici si rusi.
 

In timp ce statiunea Sharm El Sheik se goleste de vizitatori, autoritatile egiptene ezita sa accepte ipoteza ca aparatul ar fi avut o bomba la bord. "Ancheta va fi lunga, si luam in calcul, toate scenariile", spun totusi acestia.

Oficialii americani sunt convinsi "in proportie de 99,9%" ca avionul a fost distrus de explozia unei bombe plasata la bord si sustin ca aceasta ipoteza va confirma la finalul anchetei. In sprijinul lor au venit, se pare, comunicatii interceptate de serviciile de securitate israeliene.

CNN: "Anchetatorii cauta inca informatii in aparatele de inregistrare de la bord si cauta probe legate de o posibila explozie, care este scenariul cel mai vehiculat acum, dar si urmele unui dispozitiv explozibil."

Ayman al-Muqaddam, seful echipei de ancheta: "Datele initiale oferite de aparatura avionului nu ne indica deocamdata, din ce cauza s-a dezintegrat aparatul in timpul zborului."

In acest timp, sute de turisti, in marea lor majoritate britanici si rusi, sunt fericiti ca au parasit haosul din Sharm El Sheikh si au ajuns acasa.

"Incercam sa trecem pe la vama, unde erau probabil vreo 300 de oameni, inghesuiti intr-un spatiu minuscul, eram ca sardelele, iar angajatii de la aeroport treceau pe langa noi, cerandu-ne cate 15 lire ca sa ne treaca mai repede de control", a povestit o femeie.

Cei ramasi acolo abia asteapta sa ajunga acasa si cred ca operatiunile de repatriere se desfasoara prea incet. Este de inteles ca patronii hotelurilor si tour-operatorii din statiune se iau cu mainile de cap. In ultima saptamana si-au vazut incasarile scazand dramatic.

Basel Khedr,manager hotel: "Pot sa va spun ca inainte de incident, gradul de ocupare era de 92%, iar acum la o saptamana dupa, a scazut la 60%."

In cursul weekendului, 15.000 de rusi si aproximativ 3.000 de britanici au fost evacuati din Sharm El Sheikh.


VIDEO PROTVPLUS.RO