Efectele banilor primiti gratis de finlandezi: oamenii sunt mai relaxati, iar birocratia a scazut


Ultimul update: Vineri 12 Mai 2017 00:02
Data publicarii: Marti 09 Mai 2017 12:00
Categorie: Stiri externe
femeie care scoate euro din portofel

Finlanda a introdus, in premiera, la inceputul anului, un proiect pilot prin care le ofera unor cetateni 560 de euro pe luna. Efectul direct al acestei masuri a fost unul pozitiv si neasteptat, spun specialistii citati de The Independent.

Primul de acest gen din Europa, proiectul prevede ca 2.000 de oameni sa primeasca o suma de 560 de euro fiecare, in fiecare luna, timp de doi ani.

Cei care primesc banii nu trebuie sa raporteze daca isi cauta un loc de munca sau cum cheltuiesc banii, care sunt dedusi din alte beneficii pe care ei deja le au, informeaza adevarul.ro.

Marjukka Turunen, seful KELA, unitatea juridica a agentiei finlandeze de asigurari sociale, a declarat ca, pe langa reducerea birocratiei, reducerea costurilor si combaterea saraciei, schema a avut un efect indirect pozitiv asupra sanatatii mintale a oamenilor.

„Era o femeie care a spus: «Mi-era teama de fiecare data cand telefonul suna ca serviciile de somaj vor sa-mi ofere un loc de munca»”, a precizat Turunen. Femeia nu era capabila de munca, deoarece ii ingrijea pe parintii ei in varsta.

Turunen a adaugat: „Acest experiment are intr-adevar un impact indirect, de asemenea, asupra nivelurilor de stres (ale oamenilor, n.r.) si asupra sanatatii lor mintale”.

Prin acest proiect pilot, in cazul in care un participant isi gaseste un serviciu, el va continua sa primeasca indemnizatia lunara, scazand astfel temerile ca o va pierde prin gasirea unui loc de munca.

Problema refuzului de a munci deoarece oamenii se simt mai bine primid beneficii este deosebit de grava in cadrul sistemului de securitate sociala generos si complex din Finlanda.

Acest proeict este parte a masurilor luate de guvernul de centru-dreapta pentru a aborda problema somajului din Finlanda. Mai mult de 8%, adica in jur de 213.000 de finlandezi, erau someri in luna noiembrie, neschimbat fata de anul precedent.

Venitul mediu din sectorul privat in Finlanda este de 3.500 de euro pe luna, potrivit datelor guvernamentale selon.

In luna aprilie, cea mai mare provincie din Canada, Ontario, a anuntat ca va implementa un sistem similar pentru venitul de baza universal.

Sursa: Adevarul

VIDEO PROTVPLUS.RO