Donald Trump pune o condiție pentru a se întâlni cu Kim Jong-un

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Kim Jong Un

Condiţia preşedintelui american Donald Trump pentru a se întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-un este să nu mai efectueze teste nucleare sau de rachete, a declarat duminică ministrul finanţelor SUA, Steve Mnuchin, transmite Reuters.

 

"Nu trebuie să existe nicio confuzie. Preşedintele a spus foarte clar că o condiţie este să nu aibă loc teste nucleare şi nici teste de rachete, iar aceste condiţii se vor menţine şi în timpul întâlnirii", a declarat Mnuchin în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la postul NBC, când a fost întrebat despre declaraţia de vineri a secretarului de presă a Casei Albe, Sarah Sanders, care a spus că nu va exista nicio întâlnire fără acţiuni ale Coreei de Nord concrete şi verificabile.

După luni de escaladare a tensiunilor cu privire la programele nuclear şi de rachete ale Coreei de Nord, Trump a decis joi să fie de acord cu o întâlnire cu Kim şi să devină astfel primul preşedinte american în exerciţiu care va face acest lucru. Deocamdată nu au fost stabilite nici data, nici locul de desfăşurare al întâlnirii, care ar putea avea loc până la sfârşitul lunii mai.

Mnuchin a respins criticile potrivit cărora decizia lui Trump de a se întâlni cu Kim îi creşte liderului nord-coreean importanţa pe scena internaţională. El a amintit că liderul de la Casa Albă a fost criticat pentru că nu a recurs la mai multă diplomaţie pentru a îngrădi ambiţiile nucleare ale Phenianului.

"Acum suntem în situaţia în care preşedintele foloseşte diplomaţia, dar nu renunţăm la campania de presiune maximă. În asta constă marea diferenţă. Sancţiunile rămân pe loc. Postura privind apărarea rămâne şi ea la fel, aşa că preşedintele va sta la masa negocierilor şi va vedea dacă poate ajunge la un acord", a insistat Mnuchin.

Oficialitatea americană a declarat că denuclearizarea Peninsulei Coreea este obiectivul reuniunii dintre cei doi lideri. "Am fost foarte clari... acesta este obiectivul şi aceasta vrem să realizăm", a transmis Mnuchin, care şi-a exprimat încrederea că întrevederea va avea loc.

Coreea de Nord "doreşte să facă pace", afirmă Donald Trump

"Cred că vor să facă pace. Cred că este timpul", a declarat Donald Trump în cursul unei adunări publice în Pennsylvania. El a adăugat că are încredere în angajamentul regimului nord-coreean de a nu lansa rachete până la discuţiile istorice pe care urmează să le aibă în curând cu liderul Kim Jong Un.

Preşedintele Statelor Unite afirmase cu câteva ore înainte că este convins că această întâlnire va fi încununată de un "imens succes".

"Cred că în ce priveşte Coreea de Nord totul va fi foarte bine, cred că vom avea parte de un imens succes, că va fi ceva foarte rodnic. Avem un sprijin enorm", le-a declarat el jurnaliştilor înainte să îşi ia zborul spre Pennsylvania.

"Promisunea Phenianului este că nu vor lansa rachete între timp şi că intenţionează să se denuclearizeze. Ar fi grozav", a adăugat Trump.

Mai devreme, şeful statului a reamintit pe Twitter că Phenianul "nu a mai efectuat niciun test de rachetă de la 28 noiembrie 2017" şi că a "promis să nu facă acest lucru în cursul întâlnirilor noastre". "Cred că îşi vor respecta promisiunea", a adăugat el.

Pe reţeaua socială, Donald Trump a revenit, de asemenea, asupra discuţiei telefonice purtate vineri cu omologul său chinez, Xi Jinping.

"Preşedintele Xi mi-a spus că apreciază faptul că SUA acţionează mai degrabă în sensul soluţionării problemei prin mijloace diplomatice decât să recurgă la alternativa de rău augur. China continuă să fie de ajutor!", a postat Donald Trump pe Twitter.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO