Donald Trump cere Congresului sa ancheteze daca Barack Obama a ordonat eventuale interceptari la Trump Tower

Ultima actualizare: 08-03-2017 06:52
Donald Trump, Barack Obama - GETTY

Presedintele american Donald Trump a cerut Congresului duminica sa ancheteze cu privire la eventuale interceptari telefonice a caror victima afirma ca a fost, din partea predecesorului sau Barack Obama.

Acestea ar fi fost facute inaintea alegerilor de la 8 noiembrie, relateaza AFP si Reuters.

Presedintele Trump ”cere ca, in cadrul anchetei lor cu privire la activitatea rusa, comisiile pentru Informatii din Congres sa-si exercite autoritatea de supervizare pentru a stabili daca puterile de ancheta ale ramurii executive au fost incalcate in 2016”, a anuntat intr-un comunicat Sean Spicer, un purtator de cuvant al Casei Albe, citat de AFP.

Casa Alba face aceasta cerere la doar o zi dupa ce presedintele Donald Trump l-a acuzat, fara sa prezinte vreo proba in acest sens, pe presedintele de la acea vreme Barack Obama ca a ordonat sa fie interceptate telefoanele la cartierul general de campanie al miliardarului din Trump Tower, la New York.

Spicer a declarat ca Trump si oficiali din cadrul administratiei nu au de facut alte comentarii cu privire la acest subiect pana cand Congresul nu-si incheie ancheta, probabil intr-o incercare de a pune capat incercarilor de a-l determina pe Trump sa aduca probe in sustinerea acuzatiilor, scrie Reuters. 

”Informatii despre eventuale anchete motivate politic imediat inainte de alegerile din 2016 sunt foarte tulburatoare”, a apreciat Spicer, citat in comunicat.

Trump a lansat acuzatiile cu privire la interceptarea telefoanelor intr-o serie de mesaje postate pe Twitter sambata foarte devreme, in contextul amplificarii examinarii relatiilor membrilor echipei sale de campanie cu Rusia.

Un purtator de cuvant al lui Obama a respins acuzatiile, subliniind ca este o ”regula cardinala” ca niciun oficial de la Casa Alba sa nu se amestece in anchetele independente ale Departamentului Justitiei.

In virtutea legislatiei americane, un tribunal federal ar fi trebuit sa stabileasca o cauza probabila ca obiectul unei supravegheri sa fie un ”an agent al unei puteri straine”, pentru a emite un mandat care sa autorizeze supravegherea electronica a Trump Tower.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO