Donald Trump, acuzat că a adresat injurii soldaților americani morți în război. Reacția Casei Albe

Ultima actualizare: 06-09-2020 09:20

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a dezminţit joi o ştire apărută în revista 'The Atlantic', conform căreia ar fi vorbit dispreţuitor despre americanii morţi în război înmormântaţi în Europa.

De asemenea, în articolul din The Atlantic se menționa că președintele ar fi refuzat, în timpul unei vizite în Franţa, să viziteze un cimitir american, deoarece i s-a părut lipsit de importanţă, transmite Reuters.

În articolul respectiv se arată că Trump - care candidează la un nou mandat la Casa Albă şi se laudă cu ajutoarele acordate veteranilor americani - i-a numit pe infanteriştii marini înmormântaţi lângă Paris „losers” şi a refuzat în 2018 să meargă la cimitir de teamă ca ploaia să nu îi strice frizura.

Preşedintele a declarat joi presei că ştirea este falsă.

„Să crezi că aş putea face declaraţii negative la adresa militarilor şi eroilor noştri căzuţi, când nimeni nu a făcut ce am făcut eu” pentru forţele armate americane „este o minciună sfruntată (...) este o ruşine”, a spus el.

Trump a susţinut că nu a mers la cimitir deoarece condiţiile meteorologice nu permiteau un zbor cu elicopterul, iar alternativa ar fi fost o deplasare cu automobilul prin zone foarte aglomerate din Paris, idee nerecomandată de Serviciul Secret însărcinat cu protecţia sa.

„Serviciul Secret mi-a spus 'nu puteţi face asta'. Am zis 'trebuie să o fac. Vreau să fiu acolo'. Au spus 'nu puteţi face asta'”, a relatat el.

'The Atlantic' nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta dezminţirea.

Contracandidatul democrat al lui Trump la preşedinţie, fostul vicepreşedinte Joe Biden, a reacţionat la articol subliniind că s-a angajat să îi ajute pe militari.

„Dacă dezvăluirile de azi din articolul 'Atlantic' sunt adevărate, atunci sunt o nouă dovadă despre cât de profund sunt în dezacord cu preşedintele Trump despre rolul preşedintelui Statelor Unite. Iar dacă voi acea onoarea de a servi ca următorul comandant suprem, mă voi asigura că eroii noştri americani ştiu că îi voi susţine şi le voi onora sacrificiul – întotdeauna”, citează un comunicat al echipei de campanie electorală a lui Biden.

Reuters reaminteşte un alt comentariu negativ al lui Trump despre fostul senator John McCain, decedat între timp, care a fost luat prizonier de război în Vietnam.

„A fost erou de război fiindcă a fost luat prizonier. Mie îmi plac cei care nu au fost luaţi prizonieri”, a spus Trump în 2015, când se afla în competiţie cu McCain pentru nominalizarea drept candidat la preşedinţie din partea Partidului Republican.

Joi, preşedintele a revenit asupra subiectului, arătând că nu a fost de acord cu McCain, dar l-a respectat. „Nu am fost niciodată un fan al său. Recunosc deschis”, a mai spus el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO