Donald Trump a facut noi numiri: Jeff Sessions, propus pentru functia de procuror general. Cine va conduce CIA

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump a facut trei noi numiri de natura sa alimenteze controverse. Generalul cu vederi dure Mike Flynn il va consilia in materie de securitate nationala.

Viitorul procuror general este Jeff Sessions, un senator ostil imigratiei si autor al declaratiei ca "drepturile civile au fost inspirate de comunism".

Iar CIA va fi condus de Mike Pompeo, membru al miscarii conservatoare Tea Party.

In timp ce, in Berlin, Barack Obama avea o ultima intalnire cu liderii europeni si ii oferea, public, un sfat succesorului sau:

Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Presedintele ales trebuie sa fie dispus sa se opuna Rusiei atunci cand aceasta deviaza de la valorile si normele internationale."

Citește și
Donald Trump
“America first”, ideologia cu care Trump va darama lumea. Avertismentul Europei: Politica SUA va duce la un "colaps" mondial
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

la New York, premierul japonez devenea primul demnitar strain care se intalneste cu presedintele ales al Americii. La discutie a luat parte si fiica lui Trump, Ivanka.

Departe de blitzurile aparatelor foto, continuau negocierile pentru impartirea functiilor in viitoarea administratie. Asa cum se zvonea, Donald Trump i-a oferit postul de consilier pe probleme de securitate nationala generalului in retragere Michael Flynn. Militar de cariera, Flynn a lasat in urma amintirea unor colaborari tensionate, din cauza stilului sau excesiv de autoritar. In 2014 nu si-a ascuns frustrarea ca "presedintele Barack Obama nu facea destul de mult impotriva Statului Islamic".

Mike Flynn: "Trebuie sa ne recastigam capacitatea de a ne zdrobi inamicul!"

Aparent, abordarea lui ofensiva contrazice izolationismul predicat de Donald Trump. La fel si pozitia despre NATO formulata aseara de senatorul Tom Cotton, citat drept potential ministru al apararii.

Tom Cotton, senator republican: "Cea mai buna metoda de a disipa tensiunile, de a nu vedea repetandu-se in Estonia, Letonia ori Lituania ce s-a petrecut in Georgia, Moldova sau Ucraina, este sa ne mentinem neclintit spijinul pentru aliatii nostri din NATO. NATO nu e o organizatie de caritate, nu suntem parte a NATO din vreun impuls umanitar. Suntem in NATO pentru ca e o alianta de securitate care ne protejeaza interesele."

E insa de asteptat ca insusi Donald Trump sa traseze liniile in materie de securitate nationala, dupa cum cum a si incercat sa sugereze Pentagonului.

Reporter:: Ziceati ca stiti mai multe decat generalii despre Statul Islamic.
Donald Trump: Pai, ca sa fiu sincer, probabil ca stiu mai multe pentru ca priviti ce isprava au facut generalii. Nu-si fac treaba

Oricum, politicienii nu trebuie sa-i fi fost aliati statornici lui Trump in campanie ca sa se califice pentru un post in guvern. Unii dintre republicanii cei mai inversunati anti-Trump s-au grabit sa-l felicite dupa victorie si acum bat poteca la Trump Tower.

Iar in acest du-te vino catre apartamentul presedintelui ales, inevitabil obiectivele camerelor de televiziune fixeaza necontenit lifturile aurite ale turnului. De o saptamana, banalul lift este atat de mediatizat incat unii new-yorkezi intra in cladire doar ca sa-si faca un selfie acolo unde se fac si se desfac toate.


Cine este Jeff Sessions, viitorul procuror general al SUA

Senatorul ultraconservator Jeff Sessions, 69 de ani, reprezinta statul Alabama din anul 1997 si s-a facut cunoscut in timpul presedintiilor lui George W. Bush si Barack Obama prin opozitia fata de mai multe proiecte de regularizare a situatiei imigrantilor ilegali. De asemenea, a provocat o controversa cu afirmatii rasiste facute in urma cu cateva decenii.

Imigratia ilegala a fost una din principalele teme de campanie ale lui Donald Trump, care a promis expulzarea celor 11 milioane de persoane care s-ar afla in mod clandestin pe teritoriul SUA.

Una dintre declaratiile care a starnit controverse este cea  in care a spus ca organizatiile de drepturi civile sunt "inspirate de comunism".  O alta declaratie care a aparut in fata Senatului si despre care procurorii spun ca a fost facuta de Sessions este cea legata de Ku Klux Klan. Conform The Guardian acesta ar fi spus ca "erau ok, pana cand am aflat ca fumau marijuana". Ulterior, acesta a spus ca a fost o gluma.

De cand lucreaza in Senat, Jeff Sessions, in varsta de 69 de ani, a fost unul dintre cei mai mari sustinatori anti-imigratie.

Anul trecut a scris un raport de 25 de pagini in care dadea vina pe imigranti pentru somaj si dependenta de ajutoare sociale. Acesta este si un sustinator al unor legi mai aspre privind imigrantii. "Ani la rand, americanii au cerut un sistem bine pus la punct pentru imigranti, care sa le serveasca lor interesele. Dar nu au fost ascuitati si cererile lor au fost refuzate. Ani la rand, americanii au fost luati in deradere de care elitele de la Washington si Wall Street pentru ca poporul a avut temeri intemeiate cu privire la controlul imigrarii si impactul asupra slujbelor, datoriilor, spitalelor, comunitatii etc".

Cine este Mike Pompeo, viitorul director al CIA

Mike Pompeo, in varsta de 52 de ani, este absolvent al Facultatii de Drept de la Harvard si este membru al Camerei Reprezentantilor din 2011.

El este membru al miscarii conservatoare Tea Party. Mike Pompeo l-a sprijinit initial pe Marco Rubio pentru investitura republicana, dar dupa victoria lui Trump in alegerile primare, l-a sustinut pe acesta din urma.

„L-ati vazut luand decizii bune in afaceri, in viata sa de familie, cu copiii sai, deci sunt nerabdator sa am un comandant suprem care pune fara teama America in fata“, a spus congresmanul in iulie.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Victoria lui Trump ar putea accelera incalzirea globala si drumul omenirii spre
Victoria lui Trump ar putea accelera incalzirea globala si drumul omenirii spre "dezastru". Cine face acest avertisment

Avertismentul vine de la cunoscutul filozof Noam Chomsky, care si-a exprimat temerile pornind de la declaratiile lui Trump din timpul campaniei si de la recentele lui numiri in echipa de tranzitie la Casa Alba.

“America first”, ideologia cu care Trump va darama lumea. Avertismentul Europei: Politica SUA va duce la un
“America first”, ideologia cu care Trump va darama lumea. Avertismentul Europei: Politica SUA va duce la un "colaps" mondial

Vicepresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Vitor Constancio, a avertizat luni in legatura cu efectele economice negative pe care le-ar putea avea posibilitatea ca SUA sa aplice politici protectioniste.

Aliati si copii ai miliardarului, in echipa de tranzitie a lui Trump. Cine pregateste urmatoarea administratie prezidentiala
Aliati si copii ai miliardarului, in echipa de tranzitie a lui Trump. Cine pregateste urmatoarea administratie prezidentiala

Echipa de tranzitie formata de Donald Trump este alcatuita din consilieri loiali si din membri ai familiei sale.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.