Doi rusi, arestati dupa ce au stropit cu agheasma Mausoleul lui Lenin urland "Ridica-te si mergi! ". VIDEO

Dată publicare: 20-01-2015 19:27
Dată actualizare: 23-01-2015 07:20


rusia

Doi rusi erau detinuti de catre politie marti, dupa ce au stropit cu agheasma Mausoleul in care se afla corpul imbalsamat al lui Lenin, in Piata Rosie din Moscova, urland "Ridica-te si mergi!", potrivit site-ului specializat OVD, citat de AFP.

Cei doi barbati si-au petrecut noaptea in arest preventiv si asteptau sa fie prezentati in fata unui judecator dupa fapta comisa luni, ziua Bobotezei pe stil vechi, sarbatorita inclusiv de catre crestinii rusi. Ei sunt acuzati de "huliganism" si risca pana la 15 zile de detentie.

Potrivit OVD, on ONG specializat in urmarirea arestarilor de activisti in Rusia, cei doi barbati sunt Evgheni Avilov si Oleg Basov, membri ai unui grup de artisti - Blue Rider.

Cei doi tineri au dat deoparte barierele care protejeaza Mausoleul, dupa care au stropit cu sticle mari de apa sfintita, urland "Ridica-te si mergi!" de mai multe ori, inainte sa fie arestati, potrivit unei inregistrari video difuzate pe Internet.

Crestinii ortodocsi de rit vechi au sarbatorit Boboteaza luni, botezul lui Hristos in Iordan, o sarbatoare in timpul careia credinciosi se imbaiaza in mod simbolic in apele inghetate ale raurilor si lacurilor.

Potrivit unei purtatoare de cuvant a Blue Rider, Irina Dumitkaia, citata de OVD, actiunea a avut ca scop "demolarea mitului potrivit caruia Lenin este nemuritor, printr-o incercare de a-l invia in ziua Bobotezei, asa cum l-a inviat Isus pe Lazar".

Expunerea ramasitelor mumificate ale liderului Revolutiei din Octombrie in Mausoleul din Piata Rosie ii invrajbeste pe rusi. O majoritate a populatiei este de acord cu retragerea sa, dar comunistii se opun aprig.

In 2012, un sondaj efectuat de Centrul Levada arata ca doar 25% dintre persoanele intervievate erau de acord cu mentinerea lui Lenin in Mausoleu, in timp ce 53% erau de parere ca trebuie inmormantat.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO