Doi militari rusi, capturati in Ucraina. Unul dintre ei a marturisit ca se afla in misiune de spionaj: "Am fost descoperiti"

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile de la Kiev au anuntat duminica arestarea a doi militari rusi in estul Ucrainei, acestia fiind banuiti ca sunt membri ai serviciilor de informatii ale armatei ruse (GRU), informeaza BBC.

UPDATE Unul dintre cei doi militari rusi a recunoscut ca a facut parte dintr-o misiune de spionaj a fortelor speciale ruse, informeaza Reuters. Militarul ranit, care s-a identificat drept sergent in "spetsnaz" (trupe speciale) din orasul Togliatti (centrul Rusiei), a declarat ca face parte dintr-o echipa formata din 14 membri care opereaza in apropierea orasului de frontiera Lugansk, relateaza Agerpres.

Inregistrarea video nu a putut fi verificata independent pentru a se putea stabili daca militarul, care vorbea de pe un pat de spital, este intr-adevar militar rus. Insa daca se dovedeste ca barbatul este militar rus, atunci s-ar confirma acuzatiile formulate de Kiev, potrivit carora Rusia este implicata militar in mod direct in conflictul separatist, noteaza Reuters.

Militarul din inregistrarea video, care a declarat ca se numeste Aleksandr Aleksandrov, a spus ca echipa sa se afla intr-o misiune pe linia de demarcatie dintre cele doua tabere, "pentru actiuni de observare". "Am fost descoperiti. Am fost ranit la picior in timp ce incercam sa fug. Sunt 14 membri in grup. Ne aflam aici de 4-5 zile", a spus el.

 

Citește și
Vladimir Putin cu steagul Rusiei
A fost publicat raportul despre Putin la care lucra Boris Nemtov inainte de a fi asasinat. "Minciuni laşe si ipocrite"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Potrivit purtatorului de cuvant al armatei ucrainene, Andrei Lasenko, cei doi au fost retinuti in orasul Shchastya, de batalionul Aidar, o unitate de elita a voluntarilor ucraineni ce lupta alaturi de trupele guvernamentale impotriva separatistilor prorusi, relateaza Agerpres.

Un video publicat pe internet il arata pe unul dintre soldati legat si interogat, care spune ca este sergent in orasul rusesc Togliatti. Rusia neaga insa ca si-a trimis forte pentru a-i ajuta pe rebeli.

Pe de alta parte, sursa citata a mai anuntat ca 3 soldati ucraineni au fost ucisi si alti 17 raniti in luptele desfasurate in ultimele 24 de ore in provincia separatista Donetk, unde in ultimele saptamani confruntarile armate s-au intensificat, mai ales in zona aeroportului localitatii Donetk si in zona orasului Gorlovka, unul dintre bastioanele rebelilor, precum si in apropierea portului strategic de la Mariupol, pe tarmul Marii Azov, ambele tabere acuzandu-se reciproc ca nu respecta armistitiul.

Un purtator de cuvant militar ucrainean, Vladislav Selezniov, a anuntat ulterior ca autoritatile ii vor arata intregii lumi pe cei doi prizonieri.

"Este foarte important pentru noi sa-i aratam intregii lumi pe soldatii rusi, despre vezi Doamne n-ar exista in Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant citat, facand referire la faptul ca Rusia neaga categoric orice implicare a fortelor sale regulate in conflictul din estul Ucrainei, soldat deja cu peste 6.200 de morti in ceva mai mult de un an.

Nu se stie deocamdata cand si unde va avea loc conferinta de presa cu cei doi presupusi soldati rusi capturati. Acestia sunt raniti, dar medicii si-au dat permisiunea pentru transferul lor la Kiev, a spus Selezniov, fara sa ofere alte detalii.

Intrebat despre retinerea militarilor rusi anuntata de Kiev, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, a declarat: "Nu pot sa confirm. Noi (cei din administratia prezidentiala) nu suntem in masura sa abordam astfel de chestiuni".

Dar "atat noi, cat si Ministerul Apararii am declarat in repetate randuri ca nu exista militari rusi in Donbas", a mai spus Peskov.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Merkel: Acordul de la Minsk, incalcat in mod constant. Porosenko sustine ca rebelii vor sa creeze un coridor catre Crimeea
Merkel: Acordul de la Minsk, incalcat in mod constant. Porosenko sustine ca rebelii vor sa creeze un coridor catre Crimeea

Acordul de la Minsk incheiat cu separatistii prorusi in luna februarie reprezinta o 'pseudo-incetare a focului' in estul Ucrainei, a declarat presedintele ucrainean Petro Porosenko, potrivit Reuters.

A fost publicat raportul despre Putin la care lucra Boris Nemtov inainte de a fi asasinat.
A fost publicat raportul despre Putin la care lucra Boris Nemtov inainte de a fi asasinat. "Minciuni laşe si ipocrite"

Opozantii presedintelui Putin au dat publicitatii marti raportul privind rolul Rusiei in interventia din Ucraina, realizat pe baza anchetelor lui Boris Nemtov

Viata pe frontul de lupta. Soldat ucrainean:
Viata pe frontul de lupta. Soldat ucrainean: "Prietenii din Donetk trag acum in mine, iar eu trebuie sa trag in ei". VIDEO

Razboiul de la granita Ucrainei "a implinit" un an, iar soldatii ucraineni continua sa acuze Rusia ca alimenteaza acest conflict intr-o regiune unde oamenii sunt acum impartiti in doua tabere.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.