Doi marinari romani, acuzati ca au aruncat peste bord patru pasageri clandestini din Congo


Ultimul update: Luni 26 August 2013 06:55
Data publicarii: Vineri 23 August 2013 19:00
Categorie: Stiri externe

Acuzatii extrem de grave planeaza asupra a doi marinari romani - un capitan si secundul sau, invinuiti ca ar fi aruncat peste bord, in apele Atlanticului, 4 pasageri clandestini congolezi.

Romanii au fost arestati de autoritatile argentiniene, in urma denuntului facut de cativa membri ai echipajului.

In spatele acestor crime revoltatoare ar fi stat intentia de a scuti armatorul de costul repatrierii imigrantilor ilegali, prevazuta de regulamentele internationale.

Capitanul Florin Filip si secundul sau, Robert Racovita, navigau pe nava RMPower, care apartine companiei grecesti WEM Lines, insa circula sub pavilionul Insulelor Marshall. Vasul transporta orez din Congo in Argentina.

Pe 7 iulie, la 400 de kilometri de coasta africana, au fost descoperiti 4 congolezi ascunsi pe nava.

Asemenea incidente inseamna pierderi mari pentru orice nava comerciala.

Potrivit reglementarilor in domeniu, armatorul ar fi urmat sa suporte costurile de repatriere a celor 4 congolezi, adica 120.000 de dolari.

Potrivit denuntatorilor filipinezi, capitanul si secundul romani ar fi ordonat catorva marinari filipinezi sa-i arunce pe congolezi in mare.

"Nu cred ca doi marinari adevarati ar face asa ceva. Oricum, exista prezumtia de nevinovatie. Nu se stie ce scandal a fost acolo la mijloc intre firmele grecesti", spune Adrain Mihalcioiu, lider la Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Intr-un comunicat, armatorul grec da de inteles ca, pur si simplu, cei 4 clandestini au disparut de pe vas: "W.E.M. Lines SA, armatorul navei RM Power, declara ca - in urma unui apel primit pe 10 iulie de la capitanul vasului - a raportat autoritatilor argentiniene ca 4 clandestini, care urcasera ilegal pe nava in Congo, nu se mai aflau la bord."

Ministerul nostru de externe a precizat ca romanii acuzati de omucidere cu circumstante agravante dispun de un avocat din oficiu, dar si de asistenta din partea ambasadei Romaniei in Argentina.

VIDEO PROTVPLUS.RO