Doi ani de la tsunamiul care a provocat accidentul nuclear de la Fukushima


Ultimul update: Joi 14 Martie 2013 07:12
Data publicarii: Luni 11 Martie 2013 10:00
Categorie: Stiri externe
centrala nucleara Fukushima, ruine

Japonezii au tinut luni un moment de reculegere, la ora locala 14.46, aducand un omagiu celor aproximativ 20.000 de persoane care au murit sau au fost date disparute dupa cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie 2011,

Catastrofa a fost urmata de accidentul nuclear de la Fukushima.

Numeroase ceremonii au avut loc pe coasta de nord-est, devastata de valul urias, dar si in alte locuri din tara, inclusiv la Tokyo, unde a fost organizata o ceremonie de comemorare nationala, in prezenta imparatului, seful statului, imparatesei si premierului, informeaza Mediafax, care citeaza AFP.

Imparatul Akihito a salutat memoria victimelor dezastrului si si-a exprimat dorinta sa nu se uite toate aceste vieti pierdute, dar nici persoanele care traiesc "in aceste conditii dificile, in locuri de refugiu, in regiunea sinistrata".

Vineri, 11 martie 2011, la ora locala 14.46 (7.46, ora Romaniei), tara a fost devastata de un cutremur cu magnitudinea 9, care a avut loc pe fundul Oceanului Pacific, la cateva zeci de kilometri de coasta de nord-est a Insulei Honshu.

Dupa mai putin de o ora, un val urias, care a atins in unele locuri peste 20 de metri inaltime, s-a abatut asupra litoralului, in regiunea Tohoku (nord-est), ucigand tot ceea ce era viu in calea sa si distrugand porturi, case, scoli si intreprinderi.

Catastrofa s-a soldat, in mod oficial, cu 15.880 de morti, iar alte 2.694 de persoane au fost date disparute, carora li se adauga aproximativ 2.300 de persoane decedate din cauza degradarii conditiilor de viata.

Dupa doi ani, scafandrii continua sa caute corpuri in larg, pe fundul marii, acoperit de obiecte luate de maree.

Pe litoral, lucrarile de reconstructie continua. S-au inregistrat progrese in inlaturarea daramaturilor, refacrea drumurilor si reconstruirea infrastructurilor vitale, insa peste 315.000 de persoane locuiesc, in continuare, in locuinte provizorii.

Imparatul a subliniat luni importanta transmiterii amintirii acestei experiente tragice generatiilor urmatoare si a insistat asupra necesitatii de a antrena populatia, "in speranta ca exercitiile pot salva vietile a numeroase persoane" in cazul unei noi catastrofe naturale.

Premierul s-a angajat, la randul sau, sa construiasca o Japonie mai rezistenta la dezastre si a cerut sustinere din partea populatiei.

La Centrala nucleara Fukushima Daiichi, situata la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo, unde patru dintre cele sase reactoare au fost inundate de tsunami, situatia este stabilizata, dar vor fi necesari aproximativ 40 de ani pentru desfiintarea reactoarelor devastate.
 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO