SUA au dorit să planifice atacuri cu avioane sovietice pentru a justifica războiul cu URSS

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
john f kennedy
Getty

Guvernul american a dorit să planifice atacuri false de pavilion cu avioanele sovietice pentru a justifica războiul cu URSS sau aliații săi, arată documentele recent declasificate privind asasinarea președintelui John F. Kennedy.

"Există posibilitatea ca astfel de aeronave să poată fi folosite într-o operațiune de înșelăciune menită să confunde avioanele inamice în aer, să lanseze un atac surpriză împotriva instalațiilor inamice sau într-o provocare în care aeronava sovietică pare să atace instalațiile americane sau ale aliaților pentru a oferi o scuză pentru intervenția SUA", se arată într-un memorium de trei pagini al Consiliului Național de Securitate.

În documente se arată că departamentul, alături de CIA, a luat în considerare cumpărarea de aeronave sovietice pentru a organiza atacurile, obținând chiar estimări din partea Forțelor Aeriene cu privire la cât timp ar dura și cât ar costa producerea avioanelor pe plan intern și sub acoperire. Costurile au variat de la 3,5 milioane dolari la 44 milioane dolari pe avion, în funcție de model, cele mai multe având nevoie de câteva luni pentru a construi, scrie newsweek.com.

Documentul a subliniat, de asemenea, posibilitatea de a achiziționa astfel de aeronave din țări din blocul ne-sovietic, care au primit avioane din URSS sau de la piloți care au fugit, în loc să le construiască pe plan intern.

Memorandumul a admis, de asemenea, că planul ar necesita utilizarea unei "zone de securitate maximă". Altfel, ar fi "cea mai dificilă ascundere a existenței unor astfel de aeronave de la ochii curioși ai presei și publicului american".

Atacurile false de pavilion sunt operațiuni ascunse care arată că un atac a fost efectuat de un alt grup decât grupul care le-a desfășurat efectiv.

Nu este clar când a fost scris memoriul. Dezvăluirile fac parte din mii de documente publicate de Arhivele Naționale, în jurul investigațiilor privind asasinarea președintelui John F. Kennedy și evenimentele aferente. Documentele provin de la Biroul Federal de Investigații, Agenția Centrală de Informații, Agenția Națională de Securitate și alte agenții. Eliberarea a fost programată din 1992.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO