Cine este primul pacient care ar putea fi supus unui transplant de cap. Doctorul "Frankenstein" s-a oferit sa il opereze

Ultima actualizare: 18-03-2015 06:53

Un rus de 30 de ani, afectat de o boala care ii atrofiaza rand pe rand muschii, este dispus sa devina primul pacient din lume supus unui transplant de cap.

De fapt, pacientul si-ar pastra doar capul, urmand sa primeasca un corp intreg de la o persoana aflata in moarte cerebrala. Controversatul proiect ii apartine unui neurochirurg italian, care crede ca a rezolvat problema cea mai delicata: refacerea maduvei spinarii.

''Eu sunt noul doctor Frankenstein'', a spus Sergio Canavero, neurochirurg.

Omul dispus sa se dea pe mana lui, pentru primul transplant de cap din lume, este Valeri Spiridonov, in varsta de 30 de ani, care sufera de distrofie musculara, iar viitorul in cazul lui este unul sumbru.

Valeri este dispus sa se lase decapitat, conform procedurii doctorului Canavero, pentru a primi un corp sanatos in locul celui cu care s-a nascut. Operatia ar dura cateva zile si ar fi nevoie de 150 de medici, asistente si tehnicieni care ar lucra in schimburi.

''Corpul va fi pus in sezut. Se adauga celalalt cap si se incepe reconectarea, suturarea vaselor, coaserea'', explica Sergio Canavero, neurochirurg.

Canavero sustine ca cercetarile pe care le-a facut pana acum pe animale i-au dovedit ca poate reconecta fara probleme maduva spinarii. L-a convins pe tanarul sau pacient, desi familia acestuia se opune categoric.

Medicul italian, care isi va prezenta proiectul colegilor sai specialisti la vara, spera sa faca prima operatie de acest gen in cel mult doi ani. Ramane de vazut, insa, daca autoritatile ii vor permite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO