Democrații au retras scrisoarea prin care îi cereau lui Biden să negocieze cu Putin pentru pacea din Ucraina

Pramila Jayapal
Imago

Grupul progresist din Camera Reprezentanților a SUA a decis să retragă scrisoarea trimisă președintelui Joe Biden prin care se îndeamna la discuții cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Președinta grupului progresist din Camera Reprezentanților a SUA, Pramila Jayapal (foto articol), a retras o scrisoare trimisă de 30 dintre membri, prin care îl îndemna pe Joe Biden să se angajeze în discuții directe cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în urma unei dezbateri aprinse în cadrul partidului democrat cu privire la strategia viitoare în legătură cu acest conflict.

Deși scrisoarea a fost trimisă la Casa Albă cu o zi înainte, s-a lăsat să se înțleagă că totul a fost o greșeală. „Scrisoarea a fost redactată cu câteva luni în urmă, dar, din păcate, a fost difuzată de personal fără a fi verificată”, a spus Jayapal.

Jayapal a motivat decizia partidului că a fost, de fapt, o confuzie între apelul progresist al democraților pentru o încetare diplomatică a războiului din Ucraina și o declarație recentă a liderului republican din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, care a amenințat cu încetarea ajutorului pentru ucraineni în cazul în care partidul republican va prelua Camera în alegerile de la mijlocul lunii viitoare.

„Scrisoarea trimisă ieri (n.r. – luni) a fost confundată cu opoziția republicanilor față de sprijinul acordat ucrainenilor pentru apărarea justă a suveranității lor naționale. Ca atare, este o distragere a atenției în acest moment și retragem scrisoarea”, a adăugat Pramila Jayapal.

Citește și
Joe Biden
Joe Biden anunță că intenţionează să candideze pentru al doilea mandat în 2024: „Va trebui să mă comport ca un candidat”
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan: primăriile pe care le conduc au semnat contracte de milioane de euro cu firme ai căror patroni au conexiuni cu oameni din serviciile secrete

Aspectul controversat din scrisoare

Această răsturnare de situație este una dintre cele mai ciudate alegeri luate de politica democrată, notează jurnaliștii britanici.

În scrisoarea trimisă luni la Casa Albă, democrații progresiști îi cereau lui Biden să depună „eforturi diplomatice viguroase” în vederea unei „soluționări negociate și a unei încetări a focului”. Aceștia au subliniat foametea și sărăcia la nivel mondial care ar putea decurge din invazia ilegală a Rusiei în Ucraina, precum și „prețurile ridicate la gaze și alimente la noi în țară”, concluzionând că prioritatea principală a Americii ar trebui să fie să caute „un sfârșit rapid al conflictului”.

Poate cel mai controversat aspect al scrisorii, notează cei de la The Guardian, a fost propunerea ca Biden să exploreze „stimulente pentru a pune capăt ostilităților, inclusiv o formă de reducere a sancțiunilor” pentru Rusia.

Scrisoare trimisă către Casa Albă a fost publicată luni, iar în iunie a fost semnată de 30 dintre colegii democrați ai președintelui SUA din Camera Reprezentanților. Actul a provocat și discuții aprinse între parlamentarii democarați - inclusiv a unuia dintre semnatarii ei - și a stârnit un răspuns rece din partea Casei Albe.

De asemenea, scrisoarea a fost interpretată ca fiind primul semn de ceartă cu privire la Ucraina în cadrul partidului democrat, care până acum a susținut cu fermitate sprijinul necondiționat al lui Biden pentru Kiev în lupta sa pentru a-și apăra și recupera teritoriul suveran de la Moscova. Chiar și momentul trimiterii corespondența a fost criticată, care a venit într-o etapă crucială a războiului și la doar o săptămână după ce Kevin McCarthy, principalul republican din Camera Reprezentanților, a declarat că Congresul „nu va scrie un cec în alb pentru Ucraina”.

Reacțiile din partea democraților au fost atât de intense încât, la câteva ore de la expedierea scrisorii, Jayapal a fost nevoită să emită o „clarificare”.

„Permiteți-mi să fiu clară: suntem uniți ca democrați în angajamentul nostru fără echivoc de a sprijini Ucraina în lupta pentru democrația și libertatea lor în fața invaziei ilegale și scandaloase a Rusiei și nimic din scrisoare nu pledează pentru o schimbare a acestui sprijin”, a spus ea.

Scrisoarea originală a fost semnată de mai mulți dintre cei mai proeminenți democrați de stânga din Cameră, inclusiv de așa-numita „Squad” formată din Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley și Rashida Tlaib.

Răspunsul sec al Casei Albe

Jamie Raskin, membru al comisiei din Camera Reprezentanților care investighează revolta din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, s-a aflat, de asemenea, printre cei 30.

Casa Albă a răspuns prin repetarea abordării centrale a lui Biden - că Ucraina va decide singură când și cum să negocieze cu Rusia. Secretarul de presă, Karine Jean-Pierre, a reiterat că nu va exista „nimic despre Ucraina fără Ucraina”.

Parlamentarii democrați individuali au fost mai tranșanți în reacția lor, inclusiv semnatarii. Mark Pocan, un congresman din Wisconsin care a semnat scrisoarea, a declarat că aceasta a fost redactată pentru prima dată în iulie și a indicat că a fost luat prins cu garda jos de publicarea ei.

„Nu am nicio idee de ce a fost publicată acum. A venit într-un moment nepotrivit”, a spus el.

Un al doilea semnatar, Mark Takano din California, a dat publicității o declarație după ce scrisoarea a fost dezvăluită, afirmând că rămâne „ferm în sprijinul poporului ucrainean”.

Ruben Gallego din Arizona, un membru al grupului progresist care a refuzat să semneze scrisoarea, a postat un răspuns acerb pe Twitter. „Modul de a pune capăt unui război? Să-l câștigi rapid. Cum se câștigă rapid? Oferind Ucrainei armele necesare pentru a învinge Rusia”, a scris el.

SUA au alocat până acum 66 de miliarde de dolari Ucrainei

Cel mai tăios comentariu din partea unui democrat a venit din partea fostului pușcaș marin și reprezentant din Massachusetts, Jake Auchincloss. El a condamnat scrisoarea ca fiind „o ramură de măslin pentru un criminal de război care își pierde războiul. Ucraina este în marș. Congresul ar trebui să susțină ferm strategia eficientă a lui Biden, inclusiv o strategie mai strânsă - nu mai slabă! - sancțiuni”.

După valul inițial de critici, unii dintre semnatarii progresiști și-au apărat acțiunea. Ro Khanna din California, care a subliniat că a votat pentru fiecare dintre pachetele de ajutor pentru Ucraina, a declarat: „Națiunea noastră nu ar trebui niciodată să reducă la tăcere sau să strige dezbaterile”.

Congresul a aprobat până în prezent aproximativ 66 de miliarde de dolari pentru Ucraina de la începutul invaziei rusești în februarie, inclusiv ajutor militar, umanitar și economic. În condițiile în care Ucraina își intensifică avansul asupra pozițiilor rusești, în timp ce se apropie o iarnă potențial punitivă, iar alegerile de la mijlocul mandatului din SUA se apropie pe 8 noiembrie, scrisoarea progresiștilor nu ar fi putut ateriza într-un moment mai sensibil.

Specialiștii ruși au avertizat că intervenția l-ar putea încuraja pe Putin și ar putea slăbi angajamentul SUA de a conduce coaliția internațională în sprijinul Ucrainei. Yoshiko Herrera, profesor de științe politice la Universitatea din Wisconsin-Madison, a declarat: „Cea mai mare problemă a scrisorii este că poate slăbi sprijinul SUA pentru Ucraina, favorizând apariția unor diviziuni în rândul celor care susțin Ucraina”.

Fisurile, deși fine, sunt deja vizibile în mod clar de partea republicană. Cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 40 de miliarde de dolari, a fost adoptat în luna mai, 57 de republicani din Camera Reprezentanților și 11 din Senat votând împotrivă.

Susținătorii scrisorii au declarat că aceasta reflectă dorința de a pune capăt războiului prin diplomație - o aspirație pe care Biden însuși a susținut-o. El a fost explicit în legătură cu acest obiectiv într-un discurs pe care l-a ținut în Delaware în iunie.

„Mi se pare că, la un moment dat, va trebui să existe o înțelegere negociată aici. Și ce presupune asta, nu știu”, a declarat Joe Biden.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
Citește și...
Joe Biden i-a transmis un nou avertisment lui Vladimir Putin: „Ar fi o greşeală gravă, gravă”
Joe Biden i-a transmis un nou avertisment lui Vladimir Putin: „Ar fi o greşeală gravă, gravă”

Joe Biden a declarat că Rusia ar face o "greșeală gravă, gravă" dacă ar desfășura o armă nucleară tactică în Ucraina, acesta fiind noul avertisment adresat lui Vladimir Putin împotriva escaladării conflictului care durează de luni de zile.

Joe Biden anunță că intenţionează să candideze pentru al doilea mandat în 2024: „Va trebui să mă comport ca un candidat”
Joe Biden anunță că intenţionează să candideze pentru al doilea mandat în 2024: „Va trebui să mă comport ca un candidat”

Preşedintele american Joe Biden, care împlineşte 80 de ani în noiembrie, a declarat, vineri, că intenţionează să candideze pentru al doilea mandat în 2024, precizând că nu a luat încă o decizie oficială.

Biden: Putin se află într-o „poziţie incredibil de dificilă” în războiul din Ucraina şi a rămas fără opţiuni
Biden: Putin se află într-o „poziţie incredibil de dificilă” în războiul din Ucraina şi a rămas fără opţiuni

Preşedintele american Joe Biden a declarat, miercuri, că omologul său rus Vladimir Putin se află într-o „poziţie incredibil de dificilă” în războiul din Ucraina şi a rămas fără opţiuni dincolo de încercarea de a „persecuta” civilii pentru a capitula.

Recomandări
Ce ar trebui să facă România, după ce Zelenski a cerut NATO să doboare rachetele rusești din Ucraina. “O acțiune militară”
Ce ar trebui să facă România, după ce Zelenski a cerut NATO să doboare rachetele rusești din Ucraina. “O acțiune militară”

Solicitarea președintelui Volodimir Zelenski, care a cerut țărilor NATO vecine Ucrainei să doboare cu propriile avioane de luptă rachetele rusești, pe teritoriul Ucrainei “nu este viabilă, pentru că ar însemna o implicare în conflict”.

Judecătoarea din dosarul 2 Mai, Ioana Ancuţa Popoviciu, va fi mutată la altă instanță. CSM a admis transferul ei
Judecătoarea din dosarul 2 Mai, Ioana Ancuţa Popoviciu, va fi mutată la altă instanță. CSM a admis transferul ei

Consiliul Superior al Magistraturii a admis, marţi, transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, care judecă dosarul accidentului de la 2 Mai, de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa.

Peste 3.000 de deţinuţi din Ucraina au cerut mobilizarea în armată pentru a fi eliberați condiţionat
Peste 3.000 de deţinuţi din Ucraina au cerut mobilizarea în armată pentru a fi eliberați condiţionat

Peste 3.000 de deţinuţi de drept comun încarceraţi în închisorile din Ucraina au cerut să fie mobilizaţi în armată.