Declarații acide din Rusia către oficialii UE: „Când nu reuşesc cu muştruluiala, devin isterici”

Maria Zaharova
Profimedia

UE a încercat să-i aplice o „muştruluială publică” Rusiei în timpul vizitei şefului diplomaţiei europene Josep Borrell vineri la Moscova, dar Bruxellesul a eşuat în această tentativă, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

„Vă voi dezvălui un secret despre partenerii noştri occidentali: când nu reuşesc cu muştruluiala, devin isterici. Sarcina lui Borrell era să ne aplice o muştruluială în public pe care - după părerea mea - o planificaseră foarte atent. Pregătiseră o întreagă avalanşă de subiecte: voiau să abordeze manifestaţiile (pro-Navalnîi), mass-media, iar din Navalnîi să facă tema centrală”, a afirmat Maria Zaharova într-un interviu la postul de radio Vesti FM, citat de RIA Novosti şi RBC, transmite Agerpres.

„Nu le-a ieşit. De ce? Probabil pentru că partea rusă a propus să fie discutate probleme reale aflate la ordinea zilei, de la problemele existente la perspectivele de dezvoltare”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a efectuat vinerea trecută prima vizită la Moscova a unui oficial UE de rangul său în ultimii trei ani pe fondul unor tensiuni în creştere dintre Rusia şi Occident cu privire la tentativa de otrăvire cu arme chimice a lui Aleksei Navalnîi şi încarcerarea sa ulterioară şi a reprimării cu brutalitate a manifestaţiilor paşnice în sprijinul său.

În timp ce Borrell îşi desfăşura vizita, Moscova a anunţat expulzarea a trei diplomaţi occidentali - un german, un polonez şi un suedez - pe motiv că au fost prezenţi la acţiunile de protest din capitala rusă şi din Sankt-Petersburg. Borrell a spus că diplomaţii aveau dreptul să observe situaţia în conformitate cu Convenţia de la Viena. Luni, Germania, Polonia şi Suedia au anunţat expulzarea a câte unui diplomat rus din ţările lor, ca răspuns la acţiunile Moscovei.

Citește și
Lavrov și Borrell
Reacția Rusiei după evaluarea făcută de Borrell întâlnirii sale cu Lavrov
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

În acelaşi interviu, Maria Zaharova i-a acuzat de trădare pe aliaţii opozantului rus Aleksei Navalnîi pentru faptul că aceştia discută cu înalţi oficiali ai UE şi SUA posibilitatea instituirii de noi sancţiuni împotriva Rusiei după încarcerarea lui Navalnîi la revenirea la 17 ianuarie în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic de tipul Noviciok cu caracter militar. Moscova neagă orice rol în presupusa otrăvire şi nu intenţionează să deschidă un dosar penal în acest caz, deşi faptul otrăvirii lui Navalnîi cu arme chimice a fost stabilit de trei laboratoare occidentale.

După vizita sa la Moscova, Borrell nu a exclus că în cadrul viitoarei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE din 22 februarie ar putea fi luată o decizie de extindere a sancţiunilor împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului.

Leonid Volkov, unul dintre principalii colaboratori ai lui Navalnîi, care în prezent se află în Occident, a declarat luni seara pentru Telegram că a 'discutat cu reprezentanţi ai unor ţări UE' despre un 'pachet de sancţiuni individuale'. Printre persoanele vizate, potrivit lui Volkov, se numără oligarhii Roman Abramovici şi Alişer Usmanov, prezentatorul de televiziune pro-Kremlin Vladimir Soloviov, directorul canalului I al televiziunii de stat ruse (Pervîi Kanal) Konstantin Ernst, bancherul Andrei Kostin şi Igor Şuvalov, fost înalt oficial guvernamental, relatează AFP.

Aceste sancţiuni i-ar viza de asemenea pe copiii secretarului general al Consiliului Securităţii rus, Nikolai Patruşev, în prezent ministru al agriculturii, şi ai directorului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, ei înşişi deja sancţionaţi. Potrivit lui Volkov, aceste măsuri vizează 'cercul cel mai apropiat şi de susţinători ai lui Vladimir Putin'.

Delegaţia poloneză la Uniunea Europeană a confirmat pe Twitter desfăşurarea unei reuniuni prin videoconferinţă cu Leonid Volkov şi Vladimir Aşurkov, un alt colaborator al lui Aleksei Navalnîi. 'Reprezentanţii permanenţi ai celor 27 de state membre, alături de ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei şi Ucrainei, discută în prezent paşii următori', a indicat delegaţia poloneză.

„Este total de neînţeles pentru mine să văd cum oameni care vorbesc despre viitorul Rusiei pot să alerge către cei care văd Rusia drept adversarul lor”, a declarat Zaharova pentru postul de televiziune Rossia 24. „Din punct de vedere moral şi etic, este o trădare”, a mai spus ea la postul de radio Vesti FM.

UE cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi şi denunţă refuzul Moscovei de a deschide o anchetă în cazul otrăvirii acestuia, ceea ce i-a determinat pe europeni să sancţioneze mai mulţi oficiali ruşi, notează AFP.

În acelaşi timp, Volkov a anunţat marţi posibilitatea organizării de noi acţiuni de protest anti-Kremlin duminică, într-un format diferit de manifestaţiile precedente, conform Reuters şi Eho Moskvî. El a spus că mai multe detalii vor fi anunţate în cursul zilei de marţi sau miercuri, dar a indicat că planul urmăreşte să-i ţină la distanţă pe manifestanţi de poliţie într-un mod nespecificat. De fapt, după cum a lăsat să se înţeleagă Volkov într-un interviu pentru MBX Media, locuitorii marilor oraşe vor fi invitaţi să iasă în curte, să aprindă lanternele de pe telefoanele lor mobile, pe care să le ridice în sus.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Germania, Suedia şi Polonia vor expulza câte un diplomat rus. Moscova denunţă o măsură „nefondată”
Germania, Suedia şi Polonia vor expulza câte un diplomat rus. Moscova denunţă o măsură „nefondată”

Germania, Suedia şi Polonia au anunţat luni că vor expulza câte un diplomat rus în replică la deciziile anunţate vineri de Rusia, în timp ce şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, se afla într-o vizită oficială la Moscova, relatează Reuters.

Reacția Rusiei după evaluarea făcută de Borrell întâlnirii sale cu Lavrov
Reacția Rusiei după evaluarea făcută de Borrell întâlnirii sale cu Lavrov

"Relaţiile dintre Europa şi Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia consideră valorile democratice, o ameninţare existenţială".

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.