Decizie drastică în Franța, cu privire la persoanele sub 55 de ani care au fost vaccinate cu prima doză de AstraZeneca

vaccin
Shutterstock

Persoanele cu vârste sub 55 de ani care au fost deja vaccinate în Franţa cu o primă doză a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca vor primi un vaccin diferit în momentul administrării celei de-a doua doze.

Înalta Autoritate pentru Sănătate (Haute Autorite de Sante - HAS), a oficializat vineri dimineaţă această nouă reglementare, considerată "complet logică" de ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, pentru cele peste 500.000 de persoane vizate, din care el însuşi face parte, întrucât oficialul francez a primit prima doză a vaccinului AstraZeneca la începutul lunii februarie, în calitate de profesionist din domeniul sănătăţii.

În mod concret, o persoană sub 55 de ani vaccinată în Franţa cu serul AstraZeneca va primi la rapel un vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager - fie cel produs de Pfizer-BioNTech, fie cel dezvoltat de Moderna -, au precizat reprezentanţii HAS, transmite AFP, conform Agerpres.

"Dacă aţi primit deja o primă doză şi aveţi mai puţin de 55 de ani, vi se va propune un alt vaccin la 12 săptămâni după prima doză şi veţi primi o injecţie cu un vaccin care foloseşte tehnologia ARN mesager", anunţase vineri dimineaţă ministrul Olivier Veran.

Autorităţile sanitare franceze încearcă astfel să rezolve o nouă problemă dificilă provocată de vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză, al cărui parcurs haotic a fost asociat în special cu riscul de tromboze (cheaguri sangvine) atipice, pe care le-ar provoca într-un număr foarte mic de cazuri.

Citește și
Gheorghiță
Campania de vaccinare cu serul de la AstraZeneca va continua în România
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pe 2 februarie, la scurt timp după autorizarea sa, acest vaccin a fost rezervat în Franţa doar pentru persoanele sub 65 de ani, din cauza absenţei datelor legate de eficacitatea lui în rândul persoanelor vârstnice. O lună mai târziu, utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost extinsă şi pentru vârstnici.

Dar, la jumătatea lunii martie, vaccinul a fost suspendat pentru câteva zile după semnalarea în Europa a unor cazuri de tromboză. Între timp, Franţa a decis pe 19 martie să îl administreze doar persoanelor de peste 55 de ani, întrucât acele tromboze, foarte rare, au fost observate cu precădere la persoane tinere.

Alte ţări au fixat la rândul lor limite de vârstă, însă fără să aleagă acelaşi prag. De exemplu, vaccinul AstraZeneca este rezervat celor de peste 30 de ani în Marea Britanie, unde a fost utilizat pe scară largă şi unde campania de vaccinare este mult mai avansată, la persoane de peste 60 de ani în Germania şi la persoane de peste 65 de ani în Suedia.

După mai mult de trei luni de la debutul campaniei de vaccinare din Franţa, ministrul Sănătăţii din această ţară a ţinut să salute un record care a fost doborât joi, când peste 437.000 de doze au fost administrate într-o singură zi, iar Franţa a depăşit pragul de 10 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză.

Ritmul campaniei de vaccinare reprezintă o miză crucială într-o perioadă în care Franţa se confruntă cu cel de-al treilea val al pandemiei, deosebit de violent, marcat de un aflux puternic de bolnavi internaţi în secţiile de reanimare şi de un număr al deceselor care a reînceput să crească săptămâna trecută (2.032 faţă de 1.842 în săptămâna precedentă), potrivit celui mai recent buletin epidemiologic săptămânal publicat de Sante Publique France.

"Eforturile francezilor vor fi răsplătite", a declarat ministrul Sănătăţii, care preferă să vorbească cu prudenţă despre "mai degrabă o tendinţă de stabilizare decât una de scădere".

"Însă nu am atins deocamdată vârful sanitar din spitale, este un proces cât se poate de normal, pentru că, din nefericire, vârful sanitar vine după vârful epidemic", a adăugat ministrul Olivier Veran.

OMS: Nu există ''date adecvate'' referitoare la interşanjabilitatea vaccinurilor 

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reiterat vineri că nu poate, în lipsa unor ''date adecvate'', să facă recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 între cele două doze, aşa cum Franţa intenţionează să facă pentru persoanele sub 55 de ani, care au primit o primă doză din serul AstraZeneca, informează AFP.

''Nu există date adecvate pentru a afirma dacă este un lucru care poate fi făcut'' şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că ''interşanjabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă'', a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, cu prilejul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva.

Aceasta a amintit că este poziţia adoptată în februarie de Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) asupra vaccinării în momentul publicării recomandărilor sale asupra vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi înaintea informaţiilor asupra unei legături posibile între acest ser şi efecte secundare foarte rare.

Purtătoarea de cuvânt a mai subliniat că experţii au lansat un apel pentru realizarea unor studii ştiinţifice asupra interşanjabilităţii vaccinurilor anti-COVID-19.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Se oprește vaccinarea cu AstraZeneca în Australia, pentru pacienții sub 50 de ani. Există însă excepții
Se oprește vaccinarea cu AstraZeneca în Australia, pentru pacienții sub 50 de ani. Există însă excepții

Vaccinarea cu AstraZeneca se va opri și în Australia, a decis guvernul de la Canberra. Persoanele cu vârsta sub 50 de ani nu vor mai primi acest ser, cu excepția situației în care trebuie să facă rapelul și nu au avut probleme medicale.

Campania de vaccinare cu serul de la AstraZeneca va continua în România
Campania de vaccinare cu serul de la AstraZeneca va continua în România

UPDATE - Vaccinarea cu serul de la AstraZeneca va continua fără restricții, pentru toate categoriile de vârstă, a anunțat președintele Comitetului național de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.