Cum s-a ajuns la macelul din Finlanda? Analiza la rece

24-09-2008 00:00

Presa finlandeza denunta violenta proliferata pe Internet si carentele sistemului scolar. Un accent cel putin surprinzator daca ne gandim ca invatamantul din Finlanda este considerat printre cele mai performante din lume.

E salutar ca politia a avut indicii in avans si ca a reactionat, iar individul a fost chestionat in ajun, dar trebuie sa stabilim cum si cine a decis sa fie eliberat fara macar sa i se confiste arma.
Matti Vanhanen, premier Finlanda

Finlanda este la ceasul unui examen de constiinta, dupa ce marti un liceean de 22 de ani a macelarit noua colegi de clasa si un profesor. Dupa ce si-a descarcat arma, criminalul a dat foc trupurilor. Unele sunt atat de arse, incia este imposibil de stabilit daca sunt fete sau baieti.

Cele mai severe luari de pozitie vizeaza legislatia privind armele de foc, in prezent foarte permisiva, inclusiv pentru minori. Finlandezii de rand sunt chiar si mai necrutatori cu ei insisi cand analizeaza drama.

O alta directie a dezbaterii priveste responsabilitatea politiei. Premierul finalndez, care a vizitat astazi oraselul Kauhajoki aflat in stare de soc a ordonat o ancheta interna.

In acest timp, apar detalii despre autorul macelului. In profilul postat pe un site de Internet, Matti Juhani Saari se declara interesat de "calculatoare, arme, sex si bere".

Potrivit cunoscutilor sai, Matti avea o personalitate complexa, deopotriva inteligent si dezechilibrat, singuratic si bun coleg, dar adesea ocolit din cauza fascinatiei pentru arme.

Dupa carnagiul petrecut in aprilie 2007 la universitatea americana Virginia Tech, Matti s-a recunoscut captivat de mesajele lasate de criminal, un tanar de origine sud coreeana care a secerat 32 de vieti.

Tot atatea semne premonitorii care daca ar fi fost luate in seama ar fi putut impiedica drama de marti.


Tags: finlanda, atac, liceu, omor,


VIDEO PROTVPLUS.RO