Cum au sărbătorit chinezii Anul Nou, în plină epidemie de coronavirus

Ultima actualizare: 25-01-2020 20:36

Trecerea în Noul An Chinezesc, Anul Șobolanului de Metal, a fost marcată de epidemia izbucnită în centrul Chinei, acolo unde peste 40 de milioane de oameni sunt în carantină.

Autoritățile chineze au anulat evenimentele de stradă, dar chiar și așa, oamenii au sărbătorit în familie şi au privit la televizor tradiţionalul spectacol: un amestec de varietăţi, muzică, dansuri, circ şi propagandă patriotică.

Trecerea în Noul An Lunar s-a făcut fără prea mult fast în China. Cele mai multe dintre evenimentele în aer liber, la care participau în mod obişnuit mulţimi uriaşe de oameni, au fost anulate din cauza epidemiei din Wuhan.

De voie, de nevoie, sute de milioane de chinezi s-au mulţumit să urmărească tradiţionalul spectacol televizat de Anul Nou, al cărui scenariu a ţinut pasul cu actualitatea. Astfel, una dintre temele principale a fost solidaritatea poporului chinez în lupta cu noul coronavirus.

Chiar şi fără să fie consemnaţi în case din cauza carantinei, pentru chinezi spectacolul de anul nou e un fenomen cultural care atrage o audienţă mai mare decât Oscarurile, premiile Emmy şi premiile MTV la un loc.

Pe de altă parte în templele din Coreea de Sud, Malaezia ori Indonezia, mii de oameni au aşteptat la cozi să aprindă beţişoare parfumate. Tradiţia spune că primul care aprinde un beţişor în noul an va avea noroc.

În Hong Kong, atmosfera de sărbătoare a fost umbrită de ultimele câteva luni de proteste antiguvernamentale, care şi-au lăsat amprenta asupra afacerilor locale.

Bărbat: "Atmosfera Noului An Lunar nu e la fel de bună ca anul trecut, chiar dacă nu ar fi fost coronavirusul. Unele magazine s-au închis şi oamenii nu au chef să meargă la cumpărături."

Femeie: "Sper că situaţia epidemiei să se îmbunătăţească, să fie mai puţini oameni infectaţi. Şi sper la pacea mondială, să aibă loc mai puţine revolte."

Potrivit cunoscătorilor, Noul An chinezesc va fi unul al schimbărilor şi al revoluţiilor politice, iar intuiţia, inteligenta şi cunoştinţele vor fi la mare preţ.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO