Cum a primit ginerele lui Vladimir Putin un cadou de nuntă de 380 de milioane de dolari

Ultima actualizare: 08-12-2020 14:55
Fostul ginere al lui Vladimir Putin ar fi cumpărat cu 100 de dolari acțiuni de 380 de milioane de dolari la un gigant rus
Profimedia

Fostul ginere al lui Vladimir Putin ar fi cumpărat cu 100 de dolari acțiuni în valoare de 380 de milione de dolari la un gigant petrochimic rusesc, la doar câteva luni după ce s-a căsătorit cu fiica șefului de la Kremlin.

 

Kirill Shamalov a cumpărat cu doar 100 de dolari o mare parte din compania petrochimică rusă Sibur, estimată la 380 de milioane de dolari, la câteva luni după ce s-a căsătorit cu Katerina Tikhonova, scrie The Guardian, care citează o investigație iStories.

Ancheta, publicată în colaborare cu Proiectul de Raportare a Criminalității Organizate și Corupției (OCCRP), a folosit o scurgere de e-mailuri pentru a oferi o lumină nouă asupra cercului închis al familiei și al asociaților președintele rus Vladimir Putin.

Omul de afaceri Kirill Shamalov, fiul unui vechi prieten al lui Putin, a cumpărat participația din compania mamă a gigantului petrochimic Sibur printr-o companie offshore.

Acordul a fost încheiat la doar câteva luni după ce s-a căsătorit în februarie 2013 cu Katerina Tikhonova, un om de știință și oficial universitar, fiica cea mică a lui Putin.

Președintele Sibur a numit suma de 100 de dolari „incorectă”. În observațiile adresate site-ului de știri RBC, el a spus despre costul real al acțiunilor că a fost mult mai mare, citând obligațiile legate de datoriile companiei, salariul pierdut ca parte a tranzacției și alte condiții ale „programului motivațional” în temeiul cărora Shamalov a achiziționat compania.

 

Cadou de nuntă de 380 de milioane de dolari

 

„Este simplu”, a scris Alexey Navalny, un politician de opoziție și activist anticorupție. „Fiica lui Putin se căsătorește, iar proaspeții însurăței primesc cadou de nuntă 380 de milioane de dolari”.

Perechea ar fi cheltuit, de asemenea, milioane de dolari cumpărând și mobilând locuințe de lux lângă reședința lui Putin din Rusia, dar și în Biarritz, Franța, au arătat e-mailurile, care amintește un covor de aproape 55.000 de euro și cărți japoneze de 6.000.

O viață de lux care, la fel ca fiicele lui Putin, a fost ascunsă aproape în întregime publicului.

E-mailurile, care au fost furnizate jurnaliștilor de investigație de către o sursă anonimă (posibil piratate, au remarcat aceștia), au dezvăluit și un cerc ascendent de tineri jucători de putere din St Petersburg, care, în general, erau copiii și nepoții lui Putin și ai prietenilor și colegilor săi de la putere.

Shamalov estimase valoarea lui Sibur la 10 miliarde de dolari într-un interviu pentru Kommersant, evaluând cota sa de participare la 380 milioane de dolari.

Un reprezentant Sibur a confirmat pentru The Guardian că Shamalov a achiziționat acțiuni în companie în baza unui plan de opțiuni de achiziție acțiuni pentru manageri, dar nu a confirmat prețul.

Dmitry Konov, șeful Consiliului de Administrație al companiei, a declarat: „Condițiile pentru vânzarea acțiunilor din acord nu erau diferite de cele pentru un număr de alți manageri, nu existau condiții exclusive pentru Shamalov”.

„Compania este gata să documenteze aceste circumstanțe cu angajarea unor experți independenți”, se spune într-un comunicat al Sibur.

 

Dezvăluiri despre viața romantică a lui Putin

 

E-mailurile difuzate sunt o privire rară și documentată asupra modului în care cei din cercul lui Putin reușesc să dobândească o bogăție fantastică.

Mai multe alte companii rusești, inclusiv din telecomunicații și dezvoltatori, au căutat să-l aducă pe Shamalov ca investitor după căsătoria sa cu fiica lui Putin.

Mai multe surse rusești au lansat recent informații cu privire la familia liderului rus și, de asemenea, despre viața sa romantică.
Un articol de la începutul acestei luni a sugerat că Putin a devenit tatăl unei fiice cu o femeie numită acționar la una dintre cele mai importante bănci din Rusia, făcând dintr-o fostă femeie de serviciu o milionară, peste noapte.

Un alt articol arăta că o fostă gimnastă olimpică, despre care se zvonește că ar fi fost iubita lui Putin, a primit un salariu anual de peste 8 milioane de euro în calitate de șef al unui grup media pro-Kremlin.

În toate cazurile, Kremlinul a negat informațiile.

"Ne abținem încă de la comentarii cu privire la astfel de informații", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Putin, când a fost întrebat despre articole.

„Aceste zvonuri nu au adesea nimic de-a face cu realitatea”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO