Culisele vizitei lui Kim Jong-un în China. Comentariile la adresa soției sale, blocate pe internet

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Deşi a fost doar într-o vizită "neoficială", gazdele chineze l-au primit pe Kim Jong-un cu toate onorurile rezervate marilor şefi de stat.

Iar analiştii se întreabă cum va schimba vizita lui în China, datele jocului, înaintea întâlnirii cu preşedintele american.

Sub lustrele imensului Palat al Poporului, Kim Jong-un, purtând un costum Mao gri-închis, a trecut în revistă trupele alături de preşedintele Xi, aşa cum se obişnuieşte în cazul tuturor liderilor străini veniţi în vizită în China. La fel ca soţii Trump, în recenta lor vizita de stat în Beijing, cuplul suprem de la Phenian a vizionat un spectacol şi s-a bucurat de un tur ghidat prin Beijing.

Ce are de câştigat China din această vizită nu e greu de ghicit:

”Pentru China, miza este să nu fie lăsată lăsată deoparte, marginalizată”, spune un analist.

Lucrurile nu sunt însă la fel de limpezi când vine vorba de obiectivele liderului nord-coreean.

Stephen Hadley, Former U.S. Naţional Security Adviser: ”Pentru Kim Jong-un, câştigul este că - deşi Beijingul a votat alături de americani sancţiunile ONU împotriva Phenianului - China rămâne totuşi aliatul său. În plus, ambele întâlniri, cea cu preşedintele Xi şi plănuită întrevedere cu Donald Trump, îl pun pe Kim Jong-un la acelaşi nivel cu liderii celor mai puternice ţări ale lumii.”

Pentru alţii însă, tot ce face Phenianul este să dezbine sistematic cele 5 ţări implicate în negocieri:

Daniel Russell, Senior Fellow, Asia Society: ”Este o strategie tradiţională pentru nord-coreeni să submineze solidaritatea şi unitatea comunităţii internaţionale.”

Întâi i-au vrăjit pe fraţii din sud la recentele Jocuri Olimpice de iarnă şi acum şi-au consolidat alianţa cu Beijingul. Prin urmare, se recomandă aşteptări modeste de la plănuită întrevedere dintre Kim Jong Un şi Donald Trump.

Analist: ”Nu avem suficient timp să pregătim această întâlnire, luna mai bate la uşă. Şi, dacă summitul nu produce rezultatele sperate, ar fi îngrijorător pentru că deja vom fi jucat această carte. Am cam rămâne fără opţiuni.”

Dincolo de mize şi implicaţii geopoltice, vizita cuplului nord-coreean a avut şi urmări cât se poate de omeneşti. Cenzorii din Beijing au blocat pe reţelele de socializare toate comentariile admirative ale internauţilor chinezi la adresa soţiei lui Kim Jong Un.

Ţinutele şi zâmbetul primei doamne de la Phenian i-au cucerit pe chinezi, care au decretat că tânăra a fost mai elegantă şi mai drăguţă decât soţia preşedintelui Xi, fostă solistă a armatei. Ei bine, are şi ospitalitatea limitele ei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO