Criză politică în Republica Moldova. Cine va forma noul Guvern


Ultimul update: Miercuri 13 Noiembrie 2019 12:35
Data publicarii: Miercuri 13 Noiembrie 2019 12:23
Categorie: Stiri externe
igor dodon, maia sandu, zinaida greceanîi

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat miercuri că există două soluții pentru rezolvarea crizei politice: o coaliție între socialiști și blocul ACUM, sau un guvern minoritar.

„În acest Parlament exista o singură formulă de coaliţie: între socialişti şi Blocul ACUM. Am tras linia, a plecat un guvern care nu a făcut faţă lucrurilor, au stat cinci luni, au plecat.

Acum cei din Blocul ACUM trebuie sa propună o altă candidatură şi să discute cu socialiştii. Dacă mâine găsesc un numitor comun, poimâine sunt gata să înaintez (un nou premier) şi va fi votat repede”, a declarat Igor Dodon.

Președintele dorește ca până la începutul lunii decembrie să fie învestit un nou executiv.

„Dacă nu, preşedintele îşi va asuma responsabilitatea pentru un guvern tehnocrat şi va cere votul de încredere în Parlament. 36 de socialişti mă vor susţine şi vom vedea dacă mai votează cineva”, a spus Igor Dodon.

Guvernul condus de Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate ce formează împreună cu Platforma Demnitate şi Adevăr condusă de Andrei Năstase Blocul electoral ACUM, a fost demis prin moțiune de cenzură în cadrul şedinţei de marţi, 12 noiembrie, a Parlamentului de la Chişinău.

Propunerile Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a transmis în urma consultărilor cu Igor Dodon că este de acord să formeze o nouă coaliție guvernamentală cu blocul ACUM, dar cu condiția ca aceștia să propună un nou prim-ministru și o nouă structură a echipei de miniștri.

„Oficial, propunem blocului ACUM să constituim o nouă majoritate parlamentară, dar cu noi condiții ce ar presupune o nouă structură a Guvernului, nu și cum a fost până acum, plus cu un nou candidat la funcția de prim-ministru.

În cazul în care blocul ACUM nu este gata să examineze această posibilitate, noi, de asemenea, nu putem admite declanșarea unor noi alegeri anticipate, de aceea vom examina orice candidatură propusă de președinte la funcția de prim-ministru, chiar în cazul dacă nu există o majoritate parlamentară”, a declarat Zinaida Greceanîi, liderul PSRM, conform zdg.md.

Reacția Blocului ACUM

În urma consultărilor cu Igod Dodon, blocul ACUM a transmis că unicul candidat la funcția de prim-ministru este Maia Sandu.

„Blocul ACUM nu poate să fie un paravan după care să se ascundă. Am fost întrebați despre un potențial candidat. În această funcție poate fi doar Maia Sandu cu echipa de acum și cu acel program pe care îl avea la guvern. Doar în astfel de caz pot avea loc discuții. Dodon cel mai probabil totuși se pregătește pentru prezidențiale.

Oferta noastră este foarte clară, Maia Sandu – prim-ministru, iar garnitura guvernului și agenda guvernului – aceeași. Nu examinăm niciun altfel de candidat”, a declarat Igor Grosu, deputat ACUM, conform zdg.md.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO