Criza politica in Italia. Premierul desemnat cere ajutorul presedintelui pentru formarea Guvernului

29-03-2013 08:32

Pier Luigi Bersani

Dupa ce a esuat in consultarile cu celalalte partide, premierul desemnat al Italiei, Pier Luigi Bersani, a cerut interventia presedintelui pentru formarea guvernului - scrie Corriere della Sera, in editia online.

Intr-un comunicat, Partidul Democrat italian a dat asigurari ca presa a inteles gresit, subliniind ca Bersani "nu renunta" la formarea guvernului.

"Consultarile cu celelalte partide nu au dat rezultat. Presedintele Giorgio Napolitano a asumat initiativa de a verifica personal posibilele evolutii din cadrul politic institutional", a explicat secretarul Administratiei prezidentiale, Donato Marra.

Initial, presa relatase ca premierul desemnat, Pier Luigi Bersani, a renuntat la sarcina formarii guvernului, in contextul in care nu a reusit sa formeze o majoritate in Parlament.

"Discutiile cu alte formatiuni politice nu au avut succes", a declarat Bersani dupa intrevederea pe care a avut-o cu presedintele Giorgio Napolitano.

Niciuna dintre principalele forte politice din Italia - coalitia de centru-stanga condusa de Pier Luigi Bersani, coalitia de dreapta condusa de Silvio Berlusconi si Miscarea Cinci Stele, a lui Beppe Grillo - nu au obtinut majoritate in Parlament in urma alegerilor legislative.

Liderul coalitiei de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, i-a cerut de doua ori lui Pier Luigi Bersani ca partidul sau, Poporul Libertatii, sa participe la viitorul guvern. Miscarea populista Cinci Stele (M5S) a reiterat miercuri refuzul de a oferi votul de incredere pentru un eventual guvern condus de Pier Luigi Bersani.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO