Criza ostaticilor din Ucraina s-a încheiat prin intervenția bizară a președintelui Zelenski

Ultima actualizare: 22-07-2020 21:17

O criză a ostaticilor din orașul ucrainean Lutsk s-a încheiat, după mai bine de 12 ore, printr-o intervenție bizară a șefului statului.

Așa cum i-a cerut agresorul, președintele Zelenski a postat un mesaj video prin care i-a îndemnat pe ucraineni să vadă un documentar de la Hollywood despre exploatarea cu cruzime a animalelor. Filmul respectiv este narat de Joaquin Phoenix.

Criza a început ieri dimineață, la ora 9. Un individ înarmat și „instabil”, după cum l-au descris autoritățile, a luat 13 ostatici într-un autobuz pentru distanțe lungi. S-a întâmplat la Lutsk, în vestul Ucrainei.

A tras focuri de armă și a aruncat cel puțin o grenadă care n-a explodat.

Trupe speciale ale poliției au încercuit autobuzul, au fost negocieri, dar situația devenea tot mai tensionată, pe măsură ce trecea timpul. Potrivit procurorilor, agresorul a pretins că a plasat un dispozitiv exploziv într-un loc public al orașului și amenință că îl poate detona oricând de la distanță.

Până la urmă, criză s-a îndreptat către un sfârșit fără vărsare de sânge, după o intervenție bizară a președintelui țării.

Agresorul a acceptat să elibereze ostaticii după ce a vorbit la telefon cu președintele Volodymyr Zelensky și i-a cerut șefului statului să posteze pe Facebook un mesaj video, prin care să-i îndemne pe ucraineni să vadă un documentar american despre exploatarea cu cruzime a animalelor.

În schimbul promisiunii postării, a eliberat primii trei ostatici: o persoană rănită, o femeie însărcinată și un copil.

Preșdintele Zelensky a postat apoi înregistrarea video solicitată.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei: „De îndată ce înregistrarea video a apărut în media socială, a eliberat și ceilați ostatici, cred că după o jumătate de oră. Totul s-a terminat în 30-40 de minute. Și asta mi se datorează mie. Prin intervenția mea s-a terminat cu bine”.

După ce și ultimul captiv s-a îndepărtat de autobuz, agresorul a fost arestat fără să opună rezistență. Îl așteaptă acum ani grei de închisoare. Și în trecut, a mai avut condamnări de zece ani pentru fraudă și deținere ilegală de arme.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO